Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Odobren zahtjev

EBTŠ u novoj školskoj godini formira sportsko odjeljenje

Autor: Đurđa Baljak

11.02.2023. 12:49
EBTŠ u novoj školskoj godini formira sportsko odjeljenje

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićMisija Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škola Zadar je razvoj u smjeru moderne europske institucije. Svojim radom učenicima nastoje pružiti nove odgojno-obrazovne mogućnosti, a suradnicima i kolegama brojne prilike za vlastito uključivanje u daljnji razvoj institucije koja je u službi sadašnjih, ali i budućih generacija. U okviru toga škola je odlučila uputiti zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja za pokretanjem novog sportskog razreda koji bi obuhvaćao sve učenike i učenice koji se bave različitim sportovima, a sve sa svrhom lakše organizacije i omogućavanja učenicima da se kvalitetno bave sportom, ali i izvršavaju sve učeničke obveze. Povodom toga odlučili smo porazgovarati s ravnateljicom Zdenkom Sršen Juričević.


Dogovaranje obveza


– U posljednjih nekoliko godina primijetili smo povećan broj učenika sportaša koji pohađaju našu školu. U nekakvoj komunikaciji s klubovima i osnovnim školama te unutar naše škole došli smo na ideju da formiramo jedno sportsko odjeljenje koje bi omogućilo učenicima atmosferu koja bi im olakšala sportske obveze, tako da se nastava izvodi samo u jutarnjoj smjeni. Općenito je problem što većina škola u Zadarskoj županiji radi u dvije smjene. Uslijed toga događa se da su učenici po nekoliko sati na treninzima, a kako im je predavanje poslijepodne, teško usklađuju svoje sportske i školske obaveze. Stoga smo prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili zahtjev za formiranje posebnog sportskog odjeljenja u zanimanju komercijalist, a koji bi mogla upisivali samo djeca sportaši, odnosno svi oni koji su registrirani pri sportskim savezima. Takvo rješenje je pozitivno ocijenjeno od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, započela je ravnateljica Sršen Juričević te nastavila kako će učenici tog odjeljenja imati dogovorena ispitivanja, dakle dogovaranje sportskih i školskih obaveza. Zapravo najveći naglasak će biti na jutarnjoj smjeni zbog planiranja i usklađivanja sporta sa školskim obavezama. Pritom će učenici imati i određene mogućnosti prilikom biranja izbornih predmeta.


– Sport je jako zahtjevan, a s druge strane škola opet traži svoje. Zbog toga želimo stvoriti jednu mirnu atmosferu gdje će učenici biti uspješni sportaši, ali i učenici, kaže ravnateljica i dodaje kako je riječ o četverogodišnjem strukovnom programu koji omogućava polaganje državne mature i na koncu upisivanje fakulteta. Uz to zanimanje komercijalist je, objasnila je, trenutačno suficitarno zanimanje na tržištu rada. Odsustvo učenika na nastavi prilikom natjecanja kompenzirat će se kroz izvođenje online nastave, ali i kroz planiranje i dogovaranje ispitivanja. U svemu tome djeca će biti mentalno stabilnija, s obzirom na zahtjevnost balansiranja između sportskih i školskih obaveza.


Učenici i sportaši
Najviše učenika ove škole trenira sportove prve kategorije, odnosno nogomet, košarku, vaterpolo i plivanje. Pritom je u posljednje vrijeme jako popularna atletika te košarka i ženski nogomet.


– Ovaj program će od jeseni moći upisivati samo ona djeca koja djeluju pri sportskim savezima. Maksimalan broj bodova je osamdeset, a oni će se pripajati bodovima iz redovnog sustava obrazovanja osnovne škole, objasnila je ravnateljica EBTŠ-a.


Kada škola dobije službene datume oko upisivanja ovog odjeljenja objavit će ih s uputama na Upisi.hr te će ih uputiti prema svim osnovnim školama. Prilikom upisa učenici će morati iskazati interes kako bi Ministarstvo turizma i sporta moglo formirati bodovnu ljestvicu.


– Prije upućivanja zahtjeva proveli smo istraživanje prema osnovnim školama i klubovima prilikom čega se pokazalo kako svakako postoji veliki interes učenika za upis u ovo odjeljenje, zaključila je ravnateljica Sršen Juričević.