Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

uklanjanje ilegalnih terasa

Dukić: Ostajemo odlučni u zaštiti javnog prostora

Autor: Marina Vlakić

01.06.2023. 09:27
Dukić: Ostajemo odlučni u zaštiti javnog prostora


Komunalni redari Grada Zadra jučer su nastavili s akcijom uklanjanja nezakonito postavljenih terasa u centru Grada. No akcija je završena brže nego ikad – ugledavši komunalne redare vlasnici kafića brzo su sami sklonili stolove i stolice kako ne bi morali plaćati njihovo uklanjanje. Već oko osam sati ujutro na Kalelargi se moglo vidjeti prazne terase ispred kafića »Mimoza« u kojemu su redari već dvaput uklanjali ilegalne štekate te u još nekoliko njih u obližnjim ulicama.


U svima smo zatekli već potpuno prazne terase jer se vijest o dolasku komunalnih redara brzo proširila. Međutim, neki su se, poput vlasnika »Mimoze« Branka Bungura Soma oglušili na upozorenja komunalanih redara i stolove vratili odmah nakon njihova odlaska.Markacija površina
U Gradu smo stoga provjerili što će poduzeti nakon ovog Bungurova poteza, a u odgovoru su nam naveli: »Komunalno redarstvo će ponovno postupati«. Javnosti se priopćenjem obratio gradonačelnik Branko Dukić ističući kako su na njegovu kolegiju protekloga tjedna predstavljene ključne izmjene korištenja javnih površina na području Mjesnog odbora Poluotok, od uvođenja dvogodišnjeg moratorija na zakup novih javnih površina, markacija svih javnih površina pod zakupom, povećanja cijena zakupa, do smanjenja postojećih javnih površina pod zakupom zbog zaštite javnog prostora u staroj gradskoj jezgri za potrebe građana.


Zbog postojeće situacije, Dukić je najavio kako će se ovoga tjedna nastaviti akcija uklanjanja opreme s javne gradske površine, razne reklame i ugostiteljska oprema postavljena bez dozvole.


– Za danas je bila planirana i najavljena nova aktivnost komunalnih službi na uklanjanju nelegalno postavljenog ugostiteljskog inventara na javnim površinama. Jutros su neki vlasnici tog inventara odlučili ukloniti ih sami. Nadam se kako će i svi ostali koji trenutno nelegalno koriste javne površine postupiti na isti način. Ostajemo odlučni u zaštiti javnog prostora, kontrole će i dalje biti svakodnevne, provedba zakona i gradskih odluka bit će jednaka za sve, poručuje Dukić zadarskim ugostiteljima.Moratorij na zakupe


Grad je ovom akcijom ispunio obećanje u uvođenju reda na Poluotoku jer dio ugostitelja već godinama štekate postavlja bez odobrenja nadležnog odjela gradske uprave. Dvogodišnji moratorij na iznajmljivanje javnih površina na Poluotoku uvodi se 1. siječnja iduće godine, što je gradonačelnik Branko Dukić najavio i na kolegiju za sve koji nisu htjeli ukloniti stolove i stolice s javnih površina za koje nemaju sklopljen ugovor o zakupu.


– Možda je javnosti promaklo da smo prošli tjedan uklonili i reklamne panoe s javnih površina. Red se mora poštivati bez iznimke te će se nastaviti s uklanjanjem svog inventara u prostoru koji je tamo bez dozvole. Najvažnija novost je moratorij na svako daljnje ugovaranje korištenja novih površina na sljedeće dvije godine, tijekom kojih ćemo napraviti provjeru korištenja i definirati treba li neke površine i smanjiti zbog potreba građana i zaštite gradske jezgre, poručio je Dukić i najavljeno već proveo u djelo.