Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na Narodnom trgu

Dukić i Longin položili vijence u povodu Dana sjedinjenja Zadra s maticom Hrvatskom

Autor: Nikolina Lucić

25.09.2023. 09:36
Dukić i Longin položili vijence u povodu Dana sjedinjenja Zadra s maticom Hrvatskom

Foto: Luka JeličićUnatoč činjenici da ih je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra zajedno sa Zajednicom udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije pozvala na veliku 80. godišnjicu donošenja povijesne Odluke o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj, obilježenu u subotu, jutros su nam se i gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin pravdali kako su zbog obiteljskih razloga subotnje druženje odlučili preskočiti.


Umjesto toga su u ponedjeljak obilježili 80. obljetnicu Odluke ZAVNOH-a polaganjem vijenca kod spomenika antifašizmu na glavnom gradskom trgu. I dok je gradonačelnik spremno odgovorio na novinarsko pitanje koje se ponavlja iz godine u godinu, a to je zašto obljetnicu ZAVNOH-a ne obilježava zajedno s antifašistima, županu isto pitanje nije tako dobro sjelo. Objašnjavajući kako i on ima pravo na slobodno vrijeme i vikend za obitelj i prijatelje, kazao je kako je Odluka o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj spomendan koji treba ostati u trajnoj memoriji svih žitelja Hrvatske.

– Svi znamo zašto su i kako okupirani teritoriji pripojeni matici zemlji i što to znači u povijesnom, ali i suvremenom kontekstu našeg društva, a što se tiče samog vremena obilježavanja, držim kako nije toliko važno gdje i kada odamo pijetet i podsjetimo na važnost antifašizma za temelje moderne Hrvatske, koliko je važna sama činjenica da stojimo iza antifašističkih temelja moderne Hrvatske, kazao je gradonačelnik Dukić, rekavši nam kako iz obiteljskih razloga nije prisustvovao subotnjem programu u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije. Šaljivo je dodao kako zbog obiteljskih obveza vjerojatno neće moći sudjelovati u dijelu nadolazećeg programa obilježavanja obrane grada.


– Ne smatram da moje odsustvo umanjuje vrijednost ovih povijesnih obljetnica, jer sam ja srcem uvijek iza poruka koje one nose, dodao je gradonačelnik.


Nešto manje susretljiv bio je župan Longin, koji se našao uvrijeđen našim pitanjem o njegovu izostanku sa subotnjeg programa. Nastavio je tako već uvriježenu praksu zadarskih institucija da se žrtvama totalitarnih režima, a često i žrtvama Domovinskog rata pijetet iskazuje samo za radnog dana, neovisno o samom datumu obljetnica.


– Težnja svih Hrvata da žive u svojoj državi započela je antifašističkim pokretom, a završila u Domovinskom ratu. Upravo se zato s ponosom prisjećamo ove obljetnice i njezine težine u povijesnim nastojanjima našeg naroda za vlastitom suverenom državom, rekao je župan Longin.