Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

FILMSKA MAGIJA

Domaća i strana publika oduševljena s „Hitchcock Nights“!

Autor: Portal ZL

15.08.2023. 18:37
Domaća i strana publika oduševljena s „Hitchcock Nights“!

Foto: Centar nezavisne kultureOd 07. do 13. kolovoza održano je prvo izdanje kulturno umjetničke manifestacije „Hitchcock Nights“ u organizaciji Centra nezavisne kulture (Kino Zone) u partnerstvu s Prirodoslovno grafičkom školom Zadar, Udrugom turističkih vodiča grada Zadra „Donat“, Narodnim muzejom Zadar i Muzejom antičkog stakla Zadar uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije te sponzorstvo Maraske i Project by IT.


Manifestacija je otvorena izložbom petnaest najboljih fotografija pristiglih na foto natječaj – uvertiru u samu manifestaciju. Na natječaj se prijavilo 44 fotografa iz cijele Hrvatske i nekolicina iz inozemstva, a četveročlani žiri u sastavu Nevena Štokić, Koraljka Alavanja, Anamarija Ivković i Mario Županović proglasio je pobjednikom Zvonka Radičanina, istaknutog člana Foto kluba Zagreb koji je s oduševljenjem preuzeo prvi Hitchcock Nights Grand Prix! Na otvorenju izložbe bili su prisutni i drugi autori izloženih fotografija – Neda Rački, Marija Cvetković i Lola Vejzović Sremec.


Neobična filmska šetnja gradom u organizaciji udruge turističkih vodiča grada Zadra „Donat“ dala je ritam drugog dana manifestacije uz vođenje iskusnog turističkog vodiča, ujedno i predsjednika udruge, Ivice Škriljevečkog. Šetnja je otkrila bogatu kreativnu baštinu Zadra koji je uvijek stvarao i inspirirao razne umjetnike. Sat i pol „đira Poluotokom“ otvorilo je brojne teme, od inicijalne Hitchcockove posjete, preko misterije kakve veze Zadar ima sa Shakespeareom, do rodne kuće pravog Von Trappa o kojem je riječ u kultnom mjuziklu „Moje pjesme, moji snovi“!


Foto: Centar nezavisne kulture


Filmska magija
Filmska tura gradom završila je u palači Cedulin, na otvaranju izložbe rekreiranih filmskih plakata iz filmova Alfreda Hitchcocka u autorstvu učenika Prirodoslovno-grafičke škole Zadar! Učenici 2. i 3. razreda na nastavi strukovnih predmeta tijekom svibnja i lipnja ove godine redizajnirali su plakate u školskim radionicama pod mentorstvom nastavnica Vesne Krnčević, Lucije Mičić, Martine Perić i Helene Vulić! Radionica je iznjedrila 30-ak vrlo kreativnih radova, a nakon provedene selekcije unutar škole u suradnji mentorica i učenika izabrano je 12 najboljih radova koji su bili izloženi u Palači Cedulin.


Aktivnosti su se potom prebacile u dvorište Muzeja antičkog stakla filmskim vikendom uz izabrane filmove Alfreda Hitchcocka. Šezdeseta obljetnica prikazivanja filma „Ptice“ poslužila je kao motiv otvaranja filmskog vikenda. Domaća i strana publika do posljednjeg mjesta popunila je gledalište Muzeja antičkog stakla te uživala u magičnoj filmskoj atmosferi i glumi Hitchcockove miljenice Tippi Hedren,  Roda Taylora i Jessice Tardy među ostalima.


Filmska magija pretočila se i na naredna dva dana uz „Nepoznate iz Nord Expressa“ i planiranje savršenog umorstva te rasprodanom slavljeničkom projekcijom filma „Vrtoglavica“ upravo na Hitchcockov 124. rođendan! Više od 400 gledatelja oduševljeno je lokacijom prikazivanja i atmosferom na projekcijama kao i doživljajem kultnih filmova, te se, kao i organizatori, nadaju da će ovogodišnja manifestacija postati tradicionalnom kao i da se ljetno kino preseli na ovu skrovitu dojmljivu lokaciju!


Foto: Centar nezavisne kulture


Foto: Centar nezavisne kulture