Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MATERIJALNA PRAVA

Počeli novi pregovori Grada Zadra i obaju sindikata u JVP-u Zadar

Autor: Iva Bucić

06.09.2023. 17:32
Počeli novi pregovori Grada Zadra i obaju sindikata u JVP-u Zadar

Foto: ŠIME ZELIĆ/PIXSELLNakon što su u štrajku proveli više od mjesec dana, zadarski vatrogasci uspjeli su se izboriti za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Od Grada Zadra sindikati traže da se njihova plaća isplaćuje sukladno zakonu te da im se prava izjednače s onima ostalih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj.


Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar s predstavnicima Grada jučer su održali prvi sastanak, a rasprava o novom kolektivnom ugovoru nastavit će se sredinom rujna.


– Na sastanku su sudjelovali članovi pregovaračkog tima iz Grada, a s druge strane su bili zajednički pripadnici obaju sindikata. Jučer smo imali prvi sastanak, tu smo krenuli. Raspravili smo iznesene prijedloge, sada treba napraviti izračune i doraditi neke prijedloge pa će se održati sljedeći sastanak, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar Boris Jović.
Tridesetak vatrogasaca, članovi jednog od dvaju sindikata koji djeluju u JVP-u Zadar, onog »Zajedno«, u štrajk su krenuli 24. srpnja. S obzirom na to da su Gradskoj upravi odbijali njihov zahtjev za sastankom, 8. kolovoza organizirali su i prosvjed od Branimirove obale preko mosta do Narodnog trga, tražeći da se njihova plaća uskladi s minimalnim zakonskim pravima. Naime, kako su ranije isticali, profesionalni vatrogasci u Zadru imaju istu plaću kao i komunalci. Osim malih primanja, vatrogasci su tvrdili da im se krivo obračunava prekovremeni rad, da se stavke plaće ne navode i ne priznaju kako stoji u Zakonu o radu, da im ne se obračunava minuli rad te da im je nametnut nejednaki raspored radnog vremena.


Prosječna plaća u JVP-u Zadar, gdje je zaposleno 102 vatrogasaca, iznosi 1180 eura. Većinu resursa za vatrogastvo financira država, a iz gradskih budžeta pokriva se manji dio troškova.


Na razini države, plaće vatrogasaca značajno variraju jer ovise o lokalnim upravama i samoupravama, no to će se promijeniti čim se plaće u svim vatrogasnim postrojbama u cijelosti usklade s Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova te s materijalnim pravima za državne službenike i namještenike, koji je na snagu stupio u svibnju ove godine.


– Mi smo u obvezi uskladiti sistematizaciju s Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta, koji je na snazi od 1. svibnja. Rok za usklađivanje je šest mjeseci i u tom periodu mi to sve moramo uskladiti. To je također jedan dio dogovaranja tijekom ovih pregovora, kazao je Jović.