Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Gradsko vijeće u Biogradu

Dio mališana iz Biograda od jeseni će pohađati dječji vrtić u Polači

Autor: Vanja Mirčeta

21.04.2023. 19:36
Dio mališana iz Biograda od jeseni će pohađati dječji vrtić u Polači


U Gradskoj vijećnici održana je 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na kojoj su vijećnici raspravljali o 14 točaka dnevnog reda. Između ostalog tako su usvojeni prijedlozi zaključka o usvajanju Izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Biograda na Moru za 2022. godinu te zaključka o pristupanju Hrvatskoj udruzi povijesnih gradova, a ujedno i odluke o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Statuta Agencije za lokalni razvoj SIDRAGA te o onoj koja se odnosi na Statut Turističke razvojne agencije Gnalić. Usvojen je i zaključak o davanju suglasnosti na Odluku o planu i mjerilima upisa djece u Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić, Biograd na Moru u pedagoškoj godini 2023./2024, te prijedlog rješenja o imenovanju ravnateljice Gradske knjižnice Biograd na Moru. Kao jedinoj prijavljenoj kandidatkinji, dosadašnjoj ravnateljici Tihani Jurić, jednoglasno je i službeno potvrđen još jedan mandat na čelu ove ustanove. U sklopu Aktualnog sata, postavljeno je pitanje vezano uz aktualnu problematiku parkinga u lučici Jaz. Gradonačelnik Biograda Ivan Knez kazao je kako je trenutačna situacija s tim parkingom »takva kakva jest«.


Radovi u lučici Jaz i u sezoni


– Sada je tu situacija poprilično jednostavna. Rade se radovi na lučici Jaz, jedan dio parkinga je zauzet za samu firmu koja to mora koristiti za svoje strojeve i opremu i sl. Pitanje ide u smjeru kako će se riješiti novi prostor za parking? Ja na to jednostavno nemam odgovora. Tako je kako je. Nema više postojećeg parkinga, ima ga na drugoj lokaciji, a to je tu iznad hotela, kazao je Knez.


Radovi na lučici Jaz nastavljaju se tijekom cijele turističke sezone, s obzirom da je navedeno uvjetovano postavljenim rokovima Europske unije.
– Naravno, ukoliko želimo povući sredstva iz EU fondova, moramo se držati zadanih rokova. Znam da je sezona, ali ne vidim u tome problem. Svojedobno sam bio u New Yorku, a do hotela sam gotovo 50 metara prolazio kroz tunel s postavljenim najlonima, kroz prašinu da bi u konačnici došao do svoje sobe. Ako radovi ne smetaju njima, zašto bi nama. Svima mora biti jasno, ponavljam po tko zna koji put, rokovi Europske unije se moraju poštivati jer se svako prekoračenje penalizira, istaknuo je gradonačelnik Knez.


Dinamikom građevinskih radova kroz grad Biograd, između ostalog i onih na kanalizacijskom sustavu koji prolazi kroz poluotok najviše je nezadovoljno upravo domicilno stanovništvo. Iako je većina radova uglavnom znak kako će nakon buke, prašine i bagera građani unaprijediti kvalitetu svog života, standardno je da je put do toga težak kako izvođačima radova, tako i onima čije su životne navike poprilično izmijenjene za to vrijeme. Čini se kako bi bilo zgodno očekivati malo strpljenja do okončanja započetih projekata, poručuju iz Gradske uprave.


– Mislim da su naši građani poprilično razmaženi. Nema govora više o rokovima, bit će gotovo kada završi, kazao je Knez.


Aparat za kokice


U sklopu Aktualnog sata kamen spoticanja postao je jedan obični aparat za kokice koji bi trebao biti postavljen u sklopu Ljetnog kina. Vijećnici su postavili pitanje što se dogodilo sa spomenutim aparatom.


– Nije kod mene u dvorištu. Aparat je kupljen prije godinu dana. Pojavili se određeni problemi oko nekih minimalnih tehničkih uvjeta za dobivanje rješenja o Ljetnom kinu, pa ga stoga nismo stavili u funkciju. On je na skladištu u firmi Bošana i bit će isporučen ovoj novoj firmi Gnalić koja će upravljati s našim kinom, odnosno već upravlja. Do sada su mogli provoditi produkciju, ali se nisu mogli baviti ugostiteljstvom dok ne dobiju rješenje o udovoljavanju minimalnim tehničkim uvjetima, istaknuo je gradonačelnik.


SIDRAGA i Gnalić dobili su vijećničku potporu u izmjeni i dopunama svojih statuta.


– Što se tiče SIDRAGE, nije u pitanju samo prebačaj u eure, već smo i opremili jedan naš prostor za preradu poljoprivrednih proizvoda, ali pri samoj registraciji to nije bilo moguće, zbog čega nismo mogli zadovoljiti minimalne tehničke uvjete, pa se to radi zbog toga. Iz tih razloga smo morali mijenjati i jedan dio koji obuhvaća imenovanje direktora. Do sada je bio uvjet dvije godine radnog staža, što smo sada smanjili, odnosno može biti izabrani kandidat bez radnog staža jer ne možete naći osobu za takvo mjesto koja bi se prihvatila takve odgovornosti, a da udovoljava svim tim kriterijima. Što se tiče Gnalića, ta agencija nema veze s Turističkom zajednicom. Ovdje se radi o firmi koja se treba baviti novim doživljajima, i to ne samo na području grada Biograda. Ona je morala biti registrirana i kod dobivanja Inkubatora, kroz koji su stvorene sve poduzetničke priče, a ova agencija preuzima Ljetno kino da se može sufinancirati kroz ta tri mjeseca cijelu godinu, a raditi nove projekte u suradnji s gradovima Benkovcem, Obrovcem, Gračacom, Skradinom, itd. Taj dio nam je sada u fokusu, istaknuo je Knez.


Hoteli na Kumentu


Na Kumentu bi, prema najavama s Gradskog vijeća, trebalo osvanuti hotelsko naselje, vile i apartmani, o čemu se već dugo govori. Naime, usvojena je odluka o izboru ponuditelja za kupnju zemljišta na području Biograda.


– Javila se spomenuta firma, o kojoj je sve javno dostupno na stranicama Grada, te svi zainteresirani mogu vidjeti čim se bavi. Naš je interes da se u skladu s Županijskim i Prostornim planom Grada Biograda tu izgradi hotelsko naselje s oko 2900 ležaja. Ovo je dobra priča koja neće ići odmah sutra u realizaciju, jer tu ima preko 120 privatnih vlasnika, što znači da nas očekuje ogromna procedura. Moram odmah naglasiti kako prema Zakonu o prostornom uređenju RH, hotelsko naselje mora imati do 25 posto vila i apartmana. Ponuditelj je kupnju prihvatio u skladu s uvjetima koje je postavio Grad Biograd, kazao je Knez.


U Gradskoj vijećnici je aktualizirano i pitanje koje zabrinjava brojne roditelje djece vrtićke dobi s biogradskog područja koja bi trebala polaziti Dječji vrtić Polača.


– Djeca iz Biograda najvjerojatnije će pohađati vrtić u Polači. U tijeku su razgovori s njihovim načelnikom Općine. Naime, oni imaju vrtić koji ima uporabnu dozvolu, dobili su na natječaju financijska sredstva za opremanje dječjeg vrtića. U ovom trenutku je došlo do zajedničkog interesa jer oni otvaraju novu ustanovu, a sve to košta. Stoga bi oni taj vrtić prepustili nama. Naravno, i naš vrtić mora dobiti sve adekvatne dozvole. Izvođač radova bi se trebao znati do 15. lipnja. Sada je produljeno trajanje natječaja jer još ima nekih nerazjašnjenih stvari od strane projektanta, a kada to sve završi, nadam se da bismo mogli početi raditi već ovo ljeto. Kod nas ljeta kao takvog nema jer poslovi koji se financiraju sredstvima iz EU-a moraju krenuti odmah čim se stvore preduvjeti za to. Što se tiče same djece, imamo tri grupe koje bi trebalo voziti u Polaču. Cijena boravka će biti umanjena za troškove goriva. Ekonomska cijena vrtića koja je do sada bila 305 eura (2300 kuna), u skladu sa svim globalnim poskupljenjima sada se penje na 371 eura (2800 kn) ili 395 eura (2900 kn), još nemamo konačnu cijenu, a na tome rade naše službe u računovodstvu. Kada dobijemo sve te iznose, znat ćemo formirati novu cijenu. Do sada je Grad Biograd davao 239 eura (1800 kuna) za smještaj djece u vrtiću, dok je roditelje zapadao onaj dio od 93 eura (700 kuna). Taj odnos se sada nažalost mora mijenjati, zaključio je Knez pojašnjavajući kako će za djecu koja će koristiti usluge vrtića u Polači biti organiziran prijevoz ili će nova cijena smještaja biti umanjena za troškove prijevoz roditelja koji će tamo voditi svoju djecu.