Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

USELJENJE U POLIKLINIKU

Psihoterapijske ambulante uselile u nove prostorije za kvalitetnije liječenje

Autor: Alen Plahinek

11.01.2023. 14:36
Psihoterapijske ambulante uselile u nove prostorije za kvalitetnije liječenje

Foto: Mislav KlanacAmbulante za dječju i adolescentsku psihoterapiju, psihoterapijske ambulante za odrasle te psihologijske ambulante useljene su u prostor Poliklinike Opće bolnice Zadar. Na svečanoj press konferenciji sudjelovali su župan Zadarske županije Božidar Longin, doktor Boris Škifić te ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina. Ova prva pressica u novoj godini poslužila je i da se ukratko rezimira protekla godina, koja je za Opću bolnicu bila zahtjevna, ali uspješna.


-Iza nas je jedna turbulentna godina, no unatoč tome Bolnica je odradila jedan odličan posao zahvaljujući svim djelatnicima i djelatnicama. Odradili smo posla više od onog što smo ugovorili s HZZO-om, za preko 30 milijuna kuna. Isplatili smo sve osnovice i prekovremene sate naših djelatnike, isto tako smo to učinili i za naše umirovljenike, a isplatili smo i božićnice i darove za djecu.

Mi smo jedna od rijetkih bolnica u Hrvatskoj koja nema nikakve obveze prema HZZO-u i završili smo prošlu godinu u financijskom plusu. Zahvaljujući Vladi, Ministarstvu zdravstva, Zadarskoj županiji, Gradu Zadru i pojedinim tvrtkama, Opća bolnica Zadar je u 2022. godini bila jedno veliko radilište, gdje smo uspjeli urediti više prostora i nabaviti dosta opreme, rezimirao je ravnatelj Čulina te prešao na glavnu temu press konferencije, a to je useljenje tri ambulante u prostor Poliklinike.


-Novouređeni prostor je veličine 150 kvadratna metra, a u njegovu uređenje i opremanje uloženo je 964 tisuće kuna. Financijska sredstva su osigurana od prodaje zgrade za javno zdravstvo Zadar. Na taj način omogućit ćemo našim malim pacijentima primjerene uvjete liječenja u prostorima koji zadovoljavaju sve suvremene standarde medicine.


U ime svih naših djelatnica i djelatnika te svih naših budućih malih pacijenata želim se zahvaliti županu Božidaru Longinu, koji je odigrao veliku ulogu u procesu uređivanja ovih novih prostora.


Dječje zdravlje je najvažnije


Osim budućih pacijenata, najviše koristi od novih prostora imat će i djelatnici Odjela za psihijatriju Opće bolnice Zadar, čiji se šef, dr. Boris Škifić, zahvalio na uređenju novih prostorija u kojima će liječenje u budućnosti biti još kvalitetnije i još opsežnije, nego što je to do sada bio slučaj.


-Dobivanjem novih prostorija otvaraju se nove mogućnosti, iako se psihoterapija odraslih radi već dvadesetak godina, ali smo se sve ovo vrijeme vrtjeli u istim prostorijama. Sada se za psihijatrijom, unatrag pet godina, poprilično intenzivirala potreba za ambulantnim radom, radom dnevne bolnice, a naročito za dječjom psihijatrijom.Što se tiče psihoterapije, na ovaj način će se omogućiti da radimo dvadesetak psihoterapija tjedno. Netko misli da je to malo, no psihoterapija je jedan posebni oblik liječenja jer ne može svaki pacijent pristupiti tome, jer nemaju svi kapacitet za to. Vjerujem kako će u budućnosti proraditi dječja dnevna bolnica, što će značajno poboljšati kvalitetu liječenja.


Ovim novim prostorijama dobili smo značajan napredak, kako u liječenju djece, tako i u psihoterapijskim postupcima, a isto tako značajne će nam biti za psihologijsko testiranje. Želim se, na kraju, zahvaliti svima koji su doprinijeli u omogućavanju značajnog napretka u radu i na planovima za budućnost, kazao je Škifić.


Kako je ranije ravnatelj Čulina ranije rekao, veliku ulogu u uređenju Poliklinike imao je župan Zadarske županije Božidar Longin, koji se okupljenima obratio sljedećim riječima:


-Iznimno sam ponosan na cijelu zadarsku bolnicu i na sve njezine djelatnike i to nikada ne skrivam. Od početka oba moja mandata, prioritet nam je zdravstvena skrb i mislim da se to vidi, jer je naša bolnica postala jedna od najboljih u cijeloj državi. Istaknut ću samo kako je prva skupština, kada samo postao župan, bila upravo na ovom mjestu.


Namjerno sam to napravio i rekao da ćemo ovdje napraviti Polikliniku. Nitko mi nije vjerovao da ćemo u tome uspjeti. Jako mi je drago kako to sada raste i poprima drugačiji obris, nego je to izgledalo prije nekoliko godina. U posljednje dvije godine uloženo je preko pedeset milijuna kuna u opremanje naše Bolnice i Poliklinike, rekao je Longin.