Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Bio kugle za bio budućnost

Cromaris i volonteri provode akciju čišćenja podmorja u luci Sali

Autor: Portal ZL

06.10.2023. 15:42
Cromaris i volonteri provode akciju čišćenja podmorja u luci Sali

Foto: Cromaris

U organizaciji tvrtke Cromaris d.d. u subotu, 7. listopada, održat će se akcija čišćenja podmorja luke Sali koja se provodi u sklopu projekta „Bio kugle za bio budućnost“. Akciju provode članovi ronilačkog kluba Zadar te volonteri iz Cromarisa i Sali. Nakon čišćenja podmorja od mehaničkog otpada, djeca Osnovne škole Petar Lorini u Salima će u more bacati ranije pripremljene bio kugle. 


Naime, početkom rujna Cromaris je u Salima održao edukaciju osnovnoškolske djece o načinima zaštite mora i podmorja te radionicu izrade bio kugli. Tom je prilikom izrađeno oko 5.000 kugli od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u podmorju i obogaćuju more kisikom. Jedna do dvije kuglice dostatne su za metar četvorni podmorja. Kada se nađu na morskom dnu, kugle se počinju razgrađivati i otpuštati mikroorganizme, koji se uz pomoć povoljnih temperatura mora  brzo umnažaju i povoljno utječu na obnovu bioraznolikosti podmorja. 


Sav otpad koji u sklopu ove akcije bude izvađen iz mora, bit će zbrinut u odgovarajućim spremnicima za glomazni otpad te propisno zbrinut uz pomoć lokalnog komunalnog poduzeća Mulić d.o.o.


Kada se nađu na morskom dnu, kugle se počinju razgrađivati i otpuštati mikroorganizme


U skladu sa svojim strateškim prioritetima, Cromaris se kao društveno odgovorna tvrtka čiji je cilj održivo poslovanje aktivno uključuje u brojne društveno korisne projekte i aktivnosti koje utječu na poboljšanje i napredak uže i šire zajednice u kojoj posluje. Ova akcija čišćenja je samo jedna u nizu od akcija koje Cromaris provodi u lokalnoj zajednici, a njen cilj je osvijestiti kako je more jedan od najvrjednijih resursa koje imamo i moramo ga čuvati te kako sustavnim eko akcijama tijekom godina ipak možemo dovesti do pozitivnih promjena i smanjiti količinu otpada u moru. 


Projekt „Bio kugle za bio budućnost“ je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.