ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Zadar Urban Mobility 4.0

ITU mehanizam: Oko 1200 parking mjesta opremljeno je senzorima

Autor: Alen Plahinek

31.01.2023. 12:03
ITU mehanizam: Oko 1200 parking mjesta opremljeno je senzorima

Foto: Mislav Klanac

Završna konferencija projekta Zadar Urban Mobility 4.0, održana je u dvorani Providurove palače. Ovim višemilijunskim europskim projektom Zadar je dobio nekoliko pametnih prometnih rješenja za svima nam poznati opći prometni kaos, naročito u vrijeme turističke sezone, ali i po pitanju problema s parkirnim mjestima koja su problem i kada turista nema. Cijeli projekt iznosio je nešto više od 12 milijuna kuna.


Predstavljena je aplikacija koja povezuje sve nove sustave koji su napravljeni. Više o svemu što je ovaj projekt donio našem gradu ispričao je gradonačelnik Branko Dukić.


– Znam koliko smo truda imali da objasnimo što same skraćenice ZUM i ITU znače, a kamoli objasniti građanima što će im se sve pružiti. Građani će dobiti čitav niz tehnoloških informacija. Trenutno se u jedan veliki sustav uključuju sva javna raskrižja kako bi se iz jednog sustava moglo svime kontrolirati.


Pametna rješenja u prometu


Svjesni smo kako imamo problema u prometu, no cilj nam je jos dodatno raditi na pametnim rješenjima. Prva konkretna primjena ove mreže realizirala se u kontekstu parkiranja. Oko 1200 parking mjesta opremljeno je parking senzorima kojima se u realnom vremenu može vidjeti sloboda, odnosno zauzetost parkirnih mjesta. Siguran sam u nastavak cjelokupnog projekta novim europskim sredstvima, kazao je gradonačelnik Dukić. Pročelnica Stefani Mikulec-Perković istaknula je kako ITU mehanizam fokusiran na teritorijalni razvoj gradova.


– ITU mehanizam je novi mehanizam u korištenju EU sredstava i imali smo sreću da smo među prvih 7 gradova u RH koji se služe tim mehanizmom. On je fokusiran na gradove i služi za širi teritorijalni razvoj samih gradova. U prošloj financijskoj perspektivi sudjelovalo je 7 gradova, a u novoj je 22.
Nije bez razloga broj gradova trostruko veći jer je pokazano kako ITU mehanizam ima dobra rješenja . U području imamo 13 općina koje su u ovom mehanizmu. Kroz mehanizam imali smo usmjerenost na četiri područja – konkurentnost, zaštita okoliša, povezanost i mobilnost.


Rezultate svih projekata iz ovog mehanizma vidjet će se ubrzo. Prvi projekt bila je Zona Crno. Nadalje imamo gradnju Poduzetničkog inkubatora, a ukupna vrijednost projekta je 24 mil. Kuna. Projekt Centra za mlade isto radimo, bit će sve završeno kroz par mjeseci. Sto se prometa tiče, radimo na četverotračnoj prometnici kroz centar grada.


Bolja protočnost grada


Projekt je pri svom kraju i omogućit ce se veća i bolja protočnost kroz grad, što već i vidimo. Za ovaj projekt, ZUM, dobiveno je nepovratnih 12 milijuna kuna. Darko Ivanišević, iz tvrtke koja je radila aplikaciju, objasnio je kako su posložili aplikaciju, njezine funkcije te naglasio kako je to prva takva aplikacija u Hrvatskoj.
– Ciljeve smo imali vrlo jasno postavljene, posebno za građane, posebno za komunalne usluge, s naglaskom na javni prijevoz i parking. Za komunalna društva osnovni cilj je bio prikupiti podatke komunalnog društva, u ovom slucaju Liburnije, kako bi znali kako bi se olakšalo građanima, a pružatelji usluga povećala učinkovitost.Napravili smo jedan centralni sustav u kojem se nalazi svi podaci o korisnicima ,a uz to složili smo i nekoliko podsustava kako bi se olakšalo građanima i povećala sigurnost, rekao je Ivanišević i pokazao gradsku karticu te objasnio čemu služi.


– Početna ideja bila je da postoje fizička i virtualna kartica. Moze biti personalizirana ili ne personalizirana, ovisno kako korisnik želi. Prije ovoga korisnik je otišao na primjerice kiosk, kupio papirnatu kartu koju je morao rezati prilikom ulaska. Onda je to isto napravljeno s karticama gdje je korisnik morao opet ici na kiosk raditi nadopunu kartice.


Sada, s ovom aplikacijom, kiosk postaje naš mobitel. Građani Zadra doslovno ce putem m-bankinga moći napuniti karticu, bilo virtualna bilo fizička,objašnjava Ivanišević te dodao kako je to samo jedan od mnogih primjera koji su napravljeni u sklopu ovog projekta.