ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

OBJAŠNJENJE IZ POLICIJE

Čehe koji su ostavili djecu u autu na vrućini neće prijaviti, evo zašto

Autor: R.H.

22.08.2023. 21:14
Čehe koji su ostavili djecu u autu na vrućini neće prijaviti, evo zašto

Foto: Čitatelj/Bjelovarski.liveDvoje djece od osam i od tri godine roditelji iz Češke su u ponedjeljak u Zadru ostavili u autu i otišli u shopping, a iako djeca nisu bila zaključana u vozilu, prolaznici zabrinuti visokim temperaturama zvali su policiju i Hitnu pomoć. Službenica za mladež u PU zadarskoj Ljiljana Gašperov Dujmović je za RTL Danas komentirala detalje slučaja:


“Dolaskom policije pred trgovački centar, razgovarali su sa svjedocima i djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je utvrdila da su djeca u dobrom zdravstvenom stanju i da mi životi nisu ugroženi. Prikupljanjem obavijesti od svjedoka, saznali su da je prozor na lijevoj strani vozila bio dijelom otvoren i da su vrata bila zaključana. Prema iskazu djeteta, s kojim se obavio obavijesni razgovor uz prisustvo psihologinje Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Zadru, dijete je reklo da su roditelji ostavili sva četvera vrata otvorena, a da je on zatvorio vrata zato što je smetalo automobilima koji su dolazili i koji su bili parkirani”, kazala je Ljiljana Gašperov Dujmović.


Da su vrata i prozori auta bili zatvoreni te da su životi djece bili ugroženi, roditeljima bi prijetila prijava.


“Da su okolnosti bile drugačije, sigurno bi roditelji bili počinitelji kaznenog djela zbog povrede djetetovih prava. Roditelj posvajatelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje prava djeteta, odnosno ne brine se o njemu, ugrožava njegovo zdravlje, kažnjava se zatvorom do tri godine. U slučaju teške tjelesne ozljede, odnosno povrede djetetovih prava, takve osobe mogu kazniti zavorom od jedne do osam godina. Ako je posljedica tragična onda je to zatvor od 3 do 15 godina”, ispričala je službenica za mladež, koja je uputila apel roditeljima, ali i svim građanima.


“Ako primijetite da je dijete ostalo i zatvorenom automobilu, obavezno nazovite policiju ili Hitnu pomoć na brojeve 112, 192 ili 194. Reagirajte, pa makar roditelji skoknuli u kiosk i vratili se za minut ili dva. Roditelji ponekad ostave dijete misleći da će se brzo vratiti, pa se zanesu, baš kao jučer”, rekla je Ljiljana Gašperov Dujmović.