Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Zimski uvjeti

Bura ruši stabla, vatrogasci izašli na teren

Autor: A.Š.

26.02.2023. 15:05
Bura ruši stabla, vatrogasci izašli na teren

Foto: Facebook/Dobrovoljno vatrogasno društvo Sv. Filip i JakovHrvatsku je zahvatila promjena vremena, uz niske temperature i snijeg na unutrašnjosti, zapuhala je i orkanska bura koja izgleda ruši sve pred sobom.  Za velik dio obale, od Istre pa do šibenskog područja, na snazi je crveni meteoalarm, a najviše snijega ima u Lici i Gorskom kotaru. Podno Velebita, jak vjetar zadaje velike probleme u prometu, pa tako putnici trebaju znati kako prema Zadru pada velika kiša, a prema sjeveru, Gračacu i unutrašnjosti obilan snijeg.


Olujni i orkanski udari bure na širem zadarskom području tijekom nedjeljnog jutra i ranog poslijepodneva uzrokovali su rušenje stabala i grana, a na terenu su bili i vatrogasci. Tako su  članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov s prometnice prema Sikovu uklanjali porušena stabla.

Trenutačni jedini obilazni pravac iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto je državnom cestom DC1 preko Knina i Gračaca, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) koji vozače poziva da na put ne kreću bez zimske opreme.


Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji promet ide autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje DC1 prema Gračacu i Kninu, Splitu; a iz Dalmacije prema unutrašnjosti od Splita državnom cestom DC1 prema Kninu i Gračacu ili autocestom A1 do čvora Pirovac i dalje preko mjesta Đevrske i Kistanje prema Kninu i Gračacu (DC1), objavljeno je u 12 sati.


Posljedice promjene vremena osjete se i u ostatku zemlje. Županijski centri 112 zaprimili su tijekom noći sa subote na nedjelju više dojava građana o posljedicama jakog vjetra, kiše i snijega na kontinentalnom području, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.