Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

SMJERNICE ZA TURIZAM

Bunja: Postojeća Strategija Ministarstva turizma i sporta nema konkretne smjernice

Autor: Nikolina Lucić

10.06.2023. 11:47
Bunja: Postojeća Strategija Ministarstva turizma i sporta nema konkretne smjernice

Foto: Arif SitnicaSmjernice za politiku održivog razvoja hrvatskog turizma predstavili su jutros predsjednik Mosta, saborski zastupnik Božo Petrov i voditelj Mostovog Savjeta za turizam Đani Bunja, profesor Sveučilišta u Zadru, na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti.


– S obzirom na to da postojeća Strategija Ministarstva turizma i sporta nema konkretne smjernice, cilj naše strategije je zaštiti javna dobra, učiniti da obiteljski smještaj bude prava hrvatska priča, da potičemo proizvodnju i porezno rasteretimo sektor turizma, kazao je Petrov, dok je profesor Bunja istaknuo kako obiteljski smještaj treba imati poseban status.

– Više od 100 tisuća obitelji na Jadranu bavi se pružanjem smještaja, što znači da ne bi trebao biti porezno preopterećen, kako bi iznajmljivači mogli biti konkurentni i u prilici da podignu nivo svoje kvalitete. Granica ulaska u sustav PDV – a trebala bi se podići na 60 tisuća kuna, jer su troškovi iznajmljivačima porasli.


Dvije mjere poreznog rasterećenja koje pripremamo su da se ugostitelji koji u obujmu od 75 posto koriste domaće namirnice rasterete od poreza za jednu četvrtinu, te da se stopa PDV – a s 25 smanji na 13 posto na pića i sokove, kazao je Bunja, naglasivši kako se najveća šteta čini u prvom redu devastirajući javni prostor.– Smatramo da javni prostor kao opće dobro mora biti svima dostupan bez ikakvih zapreka. Više od 60 posto ukupnog smještaja otpada na privatni smještan, zbog čega se zdravorazumski treba razmišljati o tome da taj sustav iznajmljivanja bude zaštićen i profitabilan, zbog čega smo i konkurentniji u odnosu na druge mediteranske zemlje koje u ukupnom smještajnom kapacitetu imaju manji postotak privatnih iznajmljivača.