Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Svakodnevni životi težaka

Bratovština zadarskih Varošana predstavlja dragocjenu riznicu povijesnih podataka

Autor: Matea Guzalić

22.08.2023. 16:00
Bratovština zadarskih Varošana predstavlja dragocjenu riznicu povijesnih podataka

Foto: Mate KominaU nedjelju navečer, prostor Mjesnog odbora Stanovi oživio je povijesnim intrigama i pričama uz predstavljanje iznimne knjige »Bratovština zadarskih Varošana«. Autor don Zdenko Dundović oduševio je prisutne svojim dubokim istraživanjem života i djelovanja zadarskih težaka okupljenih oko bratovštine, koja je imala svoje uporište uz crkvu sv. Mihovila u Zadru.


Koliko je ovo važna knjiga za Zadar i njegove stanovnike govori i činjenica da su na predstavljanju knjige bili prisutni i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković te pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela.


Povijest Varošana


Ova knjiga predstavlja dragocjenu riznicu povijesnih podataka i priča o životima težaka koji su živjeli u Zadru od 16. do 18. stoljeća. U doba kada je mletačko društvo bilo neravnomjerno posloženo, zadarski težaci pronašli su zajedništvo i podršku u bratovštini, čija je svrha bila regulirati njihove temeljne ciljeve i potrebe.
– U odnosu na cijelu Dalmaciju, u Zadru je bilo najviše bratovština. Svaka crkva i svaka kapelica je imala svoju bratovštinu. One su se dijelile na dvije skupine – pobožne, koje su vodile brigu o crkvama, i obrtničke, koje su vodile brigu oko odgoja. Mene je najviše zainteresirao tzv. mali čovjek koji je bio okupljen u Zadru u nekoliko bratovština, započeo je Dundović koji je svima okupljenima predstavio povijest Varošana, stare slike Zadra i raznih crkava te brojne druge povijesne činjenice.


– Kada pročitate matrikulu Gospe od Snijega iz 16. st., shvatite s kakvom su oni ozbiljnošću pristupali bratovštini te materijalnim, duhovnim i zdravstvenim potrebama svojih članova, sve je bilo regulirano tom matrikulom. Kod njih je za sve postojala zakonska norma o načinu na koji je trebalo postupati. Također, kada su u pitanju bili novci, postojala je ogromna razina kontrole koja bi danas posramila naše Ministarstvo financija, kazao je Dundović.


Autor don Zdenko Dundović, Foto: Mate Komina


Ključni izvor informacija


Dundović je za potrebe pisanja ove fascinantne knjige pregledao više od desetak tisuća stranica dokumenata. Knjiga se sastoji od pet poglavlja koja prate prošlost bratovštine zadarskih Varošana od njezinih početaka u crkvi sv. Mihovila do povlačenja s vlasti francuske uprave u Dalmaciji.


Dundović je kroz svoje istraživačke napore uspio rekonstruirati svakodnevne živote težaka, njihove izazove i uspjehe te kako su se nosili s društvenim i ekonomskim okolnostima toga doba, a ova knjiga će zasigurno poslužiti kao ključni izvor informacija za buduće generacije istraživača i zaljubljenika u povijest.


Foto: Mate Komina