Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

U minusu su

Braniteljske udruge u teškoj situaciji

Autor: Marina Vlakić

25.05.2023. 14:11
Braniteljske udruge u teškoj situaciji

Foto: Mate KominaNajavljujući projekte s kojima uskoro kreću u realizaciju, gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović, najavio je i isplatu sredstava braniteljskim udrugama. Zbog blokade proračuna udruge proistekle iz Domovinskog rata dobivale su samo najnužnija stredstva za plaćanje režija. Mnoge su sada zatrpane opomenama za račune jer iz minimalne svote koju su proteklih mjeseci dobivale iz Grada uspijevale su pokriti tek dio troškova.


Puno neplaćenih računa


Posebno je teško udrugama koje još uvijek rade na ostvarenju prava svojih članova, poput županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata koja radi na zahtjevima za obiteljske mirovine za roditelje ili supružnike poginulih civila. Naime, Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata izglasan je upravo da bi se stradalima omogućilo priznavanje statusa civilnog invalida rata na osnovi oštećenja organizma te korištenje obiteljske invalidnine svim članovima obitelji koji to dosad nisu mogli zbog radnog odnosa, mirovine, registriranog obrta ili dobne granice. Obiteljima poginulih civila ovaj je zakon omogućio i primanje obiteljskih mirovina, na čemu Udruga u Zadru predano radi. No, u situaciji u kojoj se bore s dospjelim obvezama, to je postalo teško, pojašnjava predsjednica Udruge Ljubica Krcić.


– Imamo puno neplaćenih računa, ali je dobro što nam ne šalju opomene, na čemu smo posebno zahvalni gradskoj tvrtki Nasadi u kojoj smo uzimali cvijeće za grobove naših poginulih civila. Teško nam je i zato što imamo zaposlenika kojemu treba dati plaću, a novca nema. Proračun je konačno izglasan pa smo potpisali ugovor s Gradom za financiranje troškova u idućem tromjesečju. Troškovnik smo izradili i dostavili ga Gradu te nam preostaje čekati sredstva, kako su i najavili. No, nećemo se samo osloniti na njihovu pomoć, već ćemo se javljati i na natječaje za drugo polugodište, kaže Krcić.


Polako se krpati
U teškoj je situaciji i Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, čiji predsjednik Jere Zurak kaže kako su mjesečno dobivali nešto malo sredstava za plaćanje režija. Nakon deblokade proračuna, svakoga dana iščekuju isplatu sredstava jer je njihova udruga specifična po velikom broju članova oboljelih od drugih bolesti, osim od PTSP-a, poput karcinoma i kojima moraju pomagati u teškim zdravstvenim situacijama. Zurak tako svoje članove često prevozi i do bolnica u Zagrebu, a kako imaju i članova u teškoj materijalnoj situaciji pokušavaju im pružiti i drugi vid pomoći.


– Za vrijeme blokade proračuna od Grada smo mjesečno dobivali 2.000 kuna i time nismo uspijevali ništa pokriti, a obveze su velike. U minusu smo, jedva opstajemo, ali smo zahvalni Gradu Zadru što nam je i to davao jer znamo da zbog situacije s proračunom drugačije i nisu mogli. Polako ćemo se krpati i pokrivati minuse jer nam je najvažnije da udruga funkcionira jer je s odmakom od Domovinskog rata PTSP sve izraženiji. Imamo zahtjevnih situacija u kojima se maksimalno moramo angažirati, a to je teško ukoliko moramo brinuti oko toga kako platiti režije da nam ne bi isključili struju i vodu, ili poslali opomene. Imamo doista teških slučajeva te nam je svaka pomoć dobrodošla, osobito ona Grada Zadra koji nas već godinama pomaže, na čemu smo zahvalni, poručuje Zurak.