Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

VRO Maslenica

Branitelji su imali snagu koja ih je vodila prema oslobođenju Crnog

Autor: Matea Guzalić

26.01.2023. 10:26
Branitelji su imali snagu koja ih je vodila prema oslobođenju Crnog

Foto: MO CrnoVojno-redarstvena operacija Maslenica koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. godine pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno je spojila sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz.


Hrvatska vojska i policija u borbena su djelovanja krenule iz nekoliko smjerova i već prvog dana oslobođeni su Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Sljedećih su dana oslobođeni Zračna luka Zemunik te mnoga mjesta zadarskoga zaleđa.


Akcija Maslenica ima velik značaj i za zadarsko prigradsko naselje Crno. Naime, 24. siječnja 1993. godine, hrvatski vojnici zauvijek su skinuli tablu s natpisom »Granica Republike Srpske Krajine« koju je srpski okupator izvjesio na samom ulazu u mjesto. Ovo naselje okupirano je 5. listopada 1991., a njegovi žitelji završili su u progonstvu. Crno je oslobođeno drugog dana akcije Maslenica kad su oslobođeni i Babindub, Aerobaza i Zračna luka Zadar.
S obzirom na značaj ove akcije, u suradnji Mjesnog odbora Crno te branitelja iz Crnog i grada Zadra, svake se godine obilježava navedena operacija, pa se tako održalo prigodno obilježavanje s tradicijom da se nikad ne zaboravi.Brojni branitelji, mještani i mještanke sudjelovali su u misi za poginule i pokojne branitelje, polaganju vijenaca na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i u druženju članova braniteljskih udruga i uzvanika uz prigodni domjenak, a nazočili su i zapovjednici ratnih postrojbi, predstavnici Županije i Grada Zadra.


– Mi branitelji smo toga 24. siječnja 1993. godine imali snagu, energiju i emociju koja nas je vodila prema oslobođenju našeg mjesta, a današnja mlada generacija, koji su tada bili trogodišnjaci ili petogodišnjaci, nastavlja veličati i obilježavati ovaj datum na razini koja je za nas branitelje velika čast i ponos, kao i za sve mještanke i mještane Crnog. Zahvaljujemo se predsjedniku županijskog HDZ-a Božidaru Kalmeti te vojnoj postrojbi koja je svojom nazočnošću ovo obilježavanje digla na jednu višu razinu i, naravno, svim ostalim uzvanicima. Zahvala ide i Ministarstvu branitelja koje nam je omogućilo sredstva za obilježavanje ovog dana, izjavio je Klaudio Vukoša iz Mjesnog odbora Crno.


U polaganju vijenaca i paljenju svijeća ispred spomen obilježja uz vojnu počast sudjelovali su predstavnici udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, predstavnik Ministarstva obrane i izaslanik ministra obrane Zoran Kurtov, gradonačelnik Branko Dukić, predstavnik Zadarske županije Bernard Maruna, predstavnici i zapovjednici iz Domovinskog rata Danijel Kotlar i Joško Pulja, Mjesni odbor, branitelji i mještani Crnog, Tilija Čotić, Sanja Marnika, Luka Grgurović i Marko Grgurović.