Četvrtak, 21. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NA PIJACI I RIBARNICI

Bili smo na tržnici i ribarnici: Zadrani slabo kupuju, turisti se cjenkaju

Autor: Đurđa Baljak

24.06.2023. 12:15
Bili smo na tržnici i ribarnici: Zadrani slabo kupuju, turisti se cjenkaju

Foto: Arif Sitnica



Iz atmosfere na tržnici i ribarnici može se dijelom iščitati i kakva je turistička sezona, kakva je kupovna moć domaćih i turista, te koliko su inflacija i skupoća udarile na kućne budžete Zadrana i standard turista u gradu. S obzirom na raspoloženje prodavača i kupaca reklo bi se kako domaći ljudi, a još više turisti, važu svaku kupnju.


Iako na tržnici, posebno ranije ujutro, bude dosta ljudi, trgovci nisu baš najsretniji s prodajom, a krivac su zasigurno cijene jer je ponuda odlična.


Foto: Arif Sitnica


Turisti kupuju voće, domaći meso


– Prodaja ide od dana do dana. Primjerice, jučer je prodaja išla jako slabo, dok je danas nešto bolje. Otkako je počela turistička sezona nekako više kupuju turisti, dok domaći ljudi nešto slabije. Inače domaći slabo kupuju voće, tome su nekako više skloniji turisti, dok Hrvati više vole meso, kazala nam je prodavačica Boja.




Mara se požalila kako prodaja ide jako slabo s obzirom na broj posjetitelja.


– Prodaja ide na kapaljku, da vam budem iskrena. Domaći ljudi se često žale, a nas je uvođenje eura puno vratilo unatrag po pitanju prodaje. Pored toga, i turistima nije sasvim svejedno pa često mjerkaju cijene i teško se odlučuju na kupnju. Uz to, cjenkaju se i žele da im snizimo cijenu. Ali, nekako pronađemo zajednički jezik, ispričala nam je Mara te dodala kako se s njezinog štanda sve podjednako prodaje.


Među kupcima voljnim komentirati ponudu i cijene upitali smo Šimu Grbina što on ima u svojoj dnevnoj »košarici« i koliko često kupuje na tržnici i ribarnici.


– Imam blitvu i krumpire za današnji ručak, pa ću to najvjerojatnije s nekom ribom. Tržnicu posjećujem dva puta tjedno. Uglavnom kupujem one namirnice koje su mi neophodne. Cijene su značajno porasle, pa ipak treba malo pripaziti i balansirati s kupnjom, rekao nam je Grbin kojeg smo«otpratili« do ribarnice.


Šime Grbin, Foto: Arif Sitnica


Mate ima »more« ribe


Mate na svom štandu ima bogatu ponudu različitih vrsta ribe, od plave do bijele. No, usprkos tomu nije u potpunosti zadovoljan prodajom, slično kao i prodavači na tržnici.


– Prodaja je loša, nemamo pravu klijentelu. U ponudi imam skoro sve, ali što god ponudim strancima e, oni samo razgledavaju, fotografiju, ali slabo kupuju. No, s druge strane s domaćim ljudima je već druga priča jer oni znaju što je prava riba i prepoznaju to, kazao nam je Mate, a s njim se složila i Sandra Miočić koja nade polaže u domaće kupce jer rado kupuju ribu po cijeni od 10 do 15 eura.


– U ponudi imam onu ribu koja se gotovo uvijek dobro prodaje, a to su brancin, orada i srdela. Dakle, igramo na sigurno tek toliko da možemo zaraditi pristojnu plaću. Otkako je počela turistička sezona prodaja se nije drastično povećala. Turisti slabo kupuju jer uglavnom jedu po restoranima. No, kada kupuju onda kupuju jako male količine. Primjerice, za njih šest uzmu samo tri ribe pa dijele na pola. Toga nema kod naših ljudi jer volimo pošteno pojesti i popiti. Tako da su meni naši domaći ljudi zakon. Tu sam preko zime i preko ljeta i ne igra mi puno turistička sezona, kazala je Miočić te dodala kako je ona zadovoljna sa svojom strateškom pozicijom na ribarnici, no da je svakako puno važnije od same pozicije to kakav je netko prodavač.


Mara Senkić, Foto: Arif Sitnica