Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prometna nekultura

Automobili na Karmi iz godine u godinu ugrožavaju sigurnost djece i šetača

Autor: Nikolina Lucić

10.07.2023. 08:52
Automobili na Karmi iz godine u godinu ugrožavaju sigurnost djece i šetača

Foto: Snimila čitateljicaKultura vožnje i ponašanja u prometu svakog se dana u Zadru čini sve gorom. Dolaskom turističke sezone često se uhvatimo u kritiziranju »smotanih« turista koji ne znaju kako voziti i kuda skrenuti. No, ako je suditi po priči i slikama koje nam je poslala naša čitateljica Katarina, ne možemo samo osuđivati i žaliti se na turiste, jer naši sugrađani rade iste prekršaje.


Točnije, Katarina nam je poslala fotografije automobila zadarskih registarskih oznaka uredno parkiranih u pješačkoj zoni u Arbanasima, blizu znaku koji signalizira da im tu nije mjesto.


– Svake godine ista priča. Pa, zar je toliko teško propisno se parkirati i prošetati do plaže. Već znam da ću mjesecima svaki dan gledati u automobile parkirane na Karmi i to tik do prometnog znaka koji označava pješačku zonu.

Pa kakav je to stav i nepoštivanje! Moramo li se parkirati baš toliko blizu mora, kada je na dvije minute šetnje, kod crkve Gospe Loretske, ogroman trg na kojem se može parkirati, pita se Katarina, napominjući i kako je tijekom ljetnih praznika za parkiranje čak otvoreno i dvorište OŠ Krune Krstića.


– Lako za nas odrasle, ali što je s djecom kojima je šetnica igralište i koja se tijekom praznika često biciklima voze onuda i igraju uz more. Zar netko mora stradati da bi se napokon prestalo s ovakvim ponašanjem, ogorčena je Katarina, te zaključuje kako ne želi niti znati kakava će gužva biti usred ljeta, ako je stanje već zabrinjavajuće početkom srpnja.


– Jedno je na šetnicu doći biciklom, na rolama ili čak električnim romobilom, ali automobili su stvarno previše. Takvo ponašanje dovoljno govori o prometnoj nekulturi u našem gradu i kršenju pravila, ali i nesankcioniraju prekršitelja, ističe Katarina.