Foto: Toni Perinić
Mjesto poznato po pjeskovitim plažama i sabunjarima na dobrom je putu da ga ubuduće prepoznaju i po tradicionalnoj gastronomiji. Naime, u Privlaci je proteklih dana u organizaciji Turističke zajednice i kluba Gastronaut organizirano gastronomsko brendiranje s naglaskom na tradicionalna, stoljetna jela tog mjesta.
Novinari više medijskih kuća prvi su imali priliku kroz pet osjetila – vid, sluh, dodir, okus i njuh, osjetiti i doživjeti Privlaku i sve njezine adute, koji u konačnici stvaraju cjelovitu sliku turističke destinacije s autohtonom ponudom za budućnost.
Zadovoljni projektom
Direktorica privlačkog TZ-a Iva Zorić Sarađen nije krila zadovoljstvo pokretanjem ovog projekta, ističući kako je tradicionalna gastronomija bogatstvo destinacije.
– Uz naše adute kao što su izniman geografski položaj, kristalno čisto more, prekrasne plaže i bogata povijest, gostima želimo predstaviti i našu autohtonu gastronomiju. Smatram kako se povezivanjem svih segmenata, stvara jedna cjelovita priča koja će zasigurno ostati zapisana u sjećanjima našim posjetiteljima i nakon odlaska iz Privlake. Moramo učestalo raditi na očuvanju autohtone gastronomije, jer hrana je odraz nas, odraz naše povijesti, kazala je Zorić Sarađen, naglasivši kako su lokalni ugostitelji odvažno prihvatili poziv i sudjelovali u obogaćivanju jelovnika s domaćim i tradicionalnim namirnicama.
– Ugostitelji su s oduševljenjem prihvatili poziv da sudjeluju te da u svoje jelovnike jače uključe te pozicioniraju domaća jela. Vjerujem kako će povratna informacija nakon odrađene sezone biti pozitivna, ističe direktorica privlačkog TZ-a.
Ugostitelji su tijekom zimskih mjeseci imali priliku prisustvovati na edukacijama i konzultacijama na kojima se detaljno govorilo o lokalnim namirnicama te načinu na koji ih prezentirati gostima.

Foto: Toni Perinić
Čičvarda, sipa…
Tako danas, uz klasičnu dalmatinsku kuhinju, restorani i konobe među svojim specijalitetima nude i jela sa čičvardom – slanutkom, a od nje restorani Koćeta i Moreta rade salate, Amico maneštru sa sipom i čačivardom te Planura njezinu vegansku inačicu pod nazivom sabunjarska čičvarda.
Na obiteljskim i restoranskim stolovima sveprisutna je i sipa. U restoranu Amico mariniraju je na stare načine i služe kao saur, a među specijalitetima su i sipa s bobom na privlački te crni rižoto. U Moreti sipu nude zapečenu sa slaninom i bobom uz palentu sa crnilom sipe te s ponosom ističu kako ih sa sipama opskrbljuje mladi ribar s područja Privlake. Hobotnicu s gradela i različite vrste brudeta nude u Amicu, gdje ručno rade i tjesteninu i njoke, a ponose se i svojim crnim rižotom.
Uz birana vina u restoranu Koćeta, poslužuju i privlačke tapase. Mesni privlački tapas sadrži pršut, šokol, škripavac, dok se na ribljem sabunjarovom nalaze slani inćuni te namaz od kozica. Božanstvo okusa pruža i vege težakov tapas s namazom od slanutka i maslina. Dakako, što je Dalmacija bez dobrog pršuta kojeg uz koktele s privlačkim kandiranim voćem pripremaju u Moreti. Marinirane srdele, šokol te piletina punjena šokolom dio je menija u restoranu Sabun. U novoj ponudi ističe se još i koktel sa smokvama u beach baru Monika te privlačke rakije i likeri u konobi Planura.

Foto: Toni Perinić

Iva Zorić Sarađen, direktorica Turističke zajednice Privlaka
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!