ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PA KAKO, IPAK?!

Slika u muzeju naopako stajala 77 godina

Autor: Hina

30.10.2022. 10:33
Slika u muzeju naopako stajala 77 godina

Foto: Reuters

Slika apstraktnog nizozemskog umjetnika Pieta Mondriana visjela je naopako 77 godina, otkrila je ovog tjedna uprava muzeja Kunstsammlung u Duesseldorfu, gdje je trenutno izložena.
Velika retrospektiva nizozemskog slikara počela je u subotu u toj ustanovi, a najvrjednije djelo je slika “New York City 1” iz 1941.


No ta slika visi naopako, otkrio je muzej ovog tjedna.


“Na fotografiji snimljenoj 1944. vidjela sam da je platno na stalku bilo okrenuto u drugom smjeru. To me je zaintrigiralo”, rekla je u subotu u razgovoru za njemački dnevnik FAZ Susanne Meyer-Bueser, kustosica izložbe.
Slika na kojoj je nekoliko crvenih, žutih i plavih crta koje se križaju pod pravim kutom, godinu poslije je u Momi, u New Yorku, izložena naopako, kaže Meyer-Bueser.


Kada je 1980. prenesena u duesseldorfski muzej postavljena je na isti način.


Pogreška se možda dogodila zbog toga što “slika nije bila potpisana”, misli Meyer-Bueser.


Kako treba visjeti utvrđeno je tek po onome što je “na poleđini okvira ispisao voditelj ostavinskog postupka” nakon Mondrianove smrti.


Piet Mondrian, rođen 1872., među glavnim je predstavnicima nizozemskog umjetničkog pokreta “De Stijl” (“Stil”), prepoznatljivog po vodoravnim i uspravnim crtama i osnovnim bojama.


Svjetsku slavu stekao je platnom “Victory Boogie Woogie” koje se smatra jednim od najvećih djela 20. st.