Sedam ili osam puta chef Toshihiro Nakatsuji zvao je Kraljevske vinograde da popriča o vinima, jelima, njihovoj kuhinji i kapacitetima. Telefonski razgovori vodili su se s različitim ljudima, periodički, sve od kraja prošlogodišnjeg Tuna, sushi &wine festivala u Zadru, kada je dogovoren i novi susred u Vinogradima. Nakatsuji je u Japanu kombinirao hrvatske i japanske namirnice i sljubljivao ih s vinima Kraljevskih vinograda, koja su prisutna i na japanskom tržištu. Ono što je iskombinirao predstavio je jučer na druženju u Vinogradima, koje je započelo – traženjem tartufa. Da, dobro ste pročitali. Kujica Rea i njen vlasnik Ivan Matak, jedini licencirani tartufar u Zadarskoj županiji, u polju iznad Petrčana našli su nekoliko reprezentativnih primjerka crnog tartufa.
– Ove mu je godine cijena od 800 do 1000 eura po kilogramu, zbog velike hladnoće koja im šteti, inače je cijena od 400 do 600 eura po kilogramu, kazao je Matak koji preko godine skupi i do 100 kilograma tartufa, a u obiteljskom OPG-u od ovog gomolja radi ulje, med, čololadne praline…
Za prvi slijed chef Nakatsuji osmislio je i realizirao sushi sa zadarskim pršutom i tartufima, za koji je koristio blažu rižu kako se ne bi „sudarala s ostalim jakim okusima na tanjuru. Uz ovaj dalmatinski sushi pio se pošip iz 2015. Uslijedila je tuna s teriyaki umakom i roseom, a potom i panceta od tune s ljutim umakom, potpuni pogodak, u kombinaciji sa crljenkom Kraljevskih vinograda. Za glavno jelo servirana je teletina i janjetina ispod peke s krumpirom i rezancima te umakom od tartufa, za koju je zaslužan kuhar Jure Erlić. Za desert kuhar Ilirije d.d. spremio je mousse od čokolade s tartufima, koji je pratio odličan muškat.
Za dobru atmosferu pobrinula se japanska pjevačica sa stalnom adresom u Berlinu, Mayumi Kamei, koja je izvela jedan latino standard.
– Lani sam probao peku baš ovdje, u Vinogradima, i ona je jedan od razloga mog povratka u Zadar. Kad me pitaju o Hrvatskoj kuhinji, prvo što spomenem je peka, kazao je Nakatsuji, koji je s kolegama pojeo i brzo se zaputio na drugi dan kulinarske radionice u Borikovu hotelu Adriana.
Loše vrijeme i najava kiše rezultirali su odgodom najavljenih subotnjih događanja na Narodnom trgu i Forumu. Gala večera u Arsenalu održat će se prema najavi.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Hrvatska
MAGNITUDE 4.3
U potresu u Rakovici oštećeno nekoliko kuća, crkva, vrtić i stara općina
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND