Ovaj komad tune je onaj najbolji, masni, odličan za sushi, kazao je chef Toshihiro Nakatsuji držeći u ruci svijetloružičasti komad jadranske tune.
– U Europi se ne jede, a u Japanu kilogram košta tri stotine eura, kazao je dok je učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te brojnim chefovima zadarskih restorana, koji su došli na prvi od ukupno tri dana edukacije u hotel Adriana, kako bi od ovog majstora učili tajne japanske kuhinje.
Nakatsuji je najprije pripremao nigiri sushi – malo okrugle japanske riže skuhane s octom i šećerom, wassabijem i, ovaj put dakako, komadom tune. Okupljeni su upijali tehnike rezanja komada tune cijelom dužinom noža i pod 90 stupnjeva, u odnosu na bijele žile tune. Za nigiri sushi režu se komadi od oko sedam milimetara debljine i trebali bi biti podjednaki. Pri pravljenju ove vrste sushija treba izričito paziti da komad ribe, koji je sirov, ne dotakne dlan kojem je temperatura u prosjeku 36 stupnjeva.
Sudionici radionice sat i pol vremena čekali su dolazak Nakatsuija i njegove pratnje. Kako su nas obavijestili iz Turističke zajednice, avion je zbog magle kasnio sa slijetanjem u Dubrovniku, a na putu je automobilu pukla guma i tako se dolazak oduljio.
– Ispričavam se svima i hvala što ste me čekali. Lani ste vi učili od mene, ali i ja sam puno toga naučio od vas. Ovaj put učit ćemo i o sosevima koji se lako mogu kombinirati i s hrvatskim receptima. Sve što me vi naučite ću, kao i lani, podijeliti s kolegama u svojim restoranima u Japanu, kazao je Nakatsuji.
Trodnevna edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela okupila je učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te chefove i kuhare zadarskih restorana i hotelskih kuća, njih gotovo dvadeset. Radionicu uz slavnog japanskog chefa vodi i njegov asistent Irino Kazuhiko. Nakatsuji je suvlasnik lanca restorana Ninnin u Japanu i jugoistočnoj Aziji, a član je i Japansko-hrvatskog društva razmjene (NPO JCEA) u Osaki. Svakog tjedna vodi u Japanu iznimno popularni i gledani TV kulinarski show ChiChin Puipui na televizijskom kanalu MBS. Prvog dana na radionici u hotelu Adriana pomagali su mu Terumi Miyake i Tomislav Begić, sushi majstori iz tvrtke Ginger Sushi iz Zagreba, a danas će im se pridružiti i sushi chef iz Ljubljane Yasu Tsunoda te Okamoto Masahiro, sushi chef i vlasnik sushi restorana Samurai u Splitu.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
VIKEND U PROMETU
Na čvoru Posedarje stranac vozio u zabranjenom smjeru, kažnjen je
Hrvatska
u posjetu petrinji
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
Zadar
OBAVIJEST
VAŽNA OBAVIJEST Evo kada će se privremeno zatvoriti parking sjever ŠC Višnjik
Ostali sportovi
ČUVENI KLUB
ZLATNA VREMENA Radomir Paštrović o MNK INA: ‘Bili smo čudo od kluba, imamo više od 30 trofeja’
Hrvatska
NEMILE SCENE
Poznati riječki odvjetnik prijetio kolegici na sudskom hodniku: “Da ti opalim šamar?”
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM