U posljednjih mjesec dana u zadarskoj bolnici zaprimljeno je desetak pacijenata zbog trovanja gljivama, doznajemo u Općoj bolnici Zadar. Iako zadarsko područje ne obiluje gljivama, pa tako ni berba gljivama, koja je ovih dana u tijeku, nije na ovome području rasprostranjena, pacijenti koji se od trovanja gljivama liječe u Zadru najčešće su konzumirali neku od otrovnih ličkih gljiva.
Gljivarska sezona je u tijeku i nedovoljno poznavanje gljiva može biti kobno za Zadrane koji se u Lici sami upuštaju u berbu gljiva ili ih dobiju od poznanika i prijatelja, što potvrđuju i u zadarskoj bolnici.
– Pacijenti koji se kod nas liječe od trovanja gljivama najčešće su ih sami ubrali u Lici i jestive vrste zamijenili otrovnima, ili su ih dobili od prijatelja i poznanika. Iako u zadnje vrijeme nismo imali slučajeve teških trovanja, opasnih po život, potrebno je skrenuti pozornost građanima da ne konzumiraju gljive ako nisu potpuno sigurni da su jestive odnosno da nisu štetne za zdravlje, kaže dr. Vedrana Terkeš s Odjela infektologije u Općoj bolnici Zadar, te navodi kako zaprimljeni pacijenti najčešće imaju gastroenterološke probleme, uglavnom mučninu, povraćanje, proljev.
– Nakon obrade bolesnici najčešće idu na kućnu njegu, dok teže slučajeve preuzimaju gastroenterolozi, a pacijenti s teškim i po život opasnim trovanjima upućuju se u Kliničku bolnicu Merkur, kaže dalje dr. Terkeš i upozorava Zadrane da gljive kupuju samo kod ovlaštenih prodavača odnosno sakupljača gljiva, a ne sami bez obzira na vlastito gljivarsko znanje i iskustvo.
Na zadarskoj tržnici tek je nekolicina ovlaštenih sakupljača šumskih gljiva, ne računajući prodavače šampinjona.
– Vrlo je opasno kada amateri sami beru gljive, a najčešća zabuna događa se s otrovnom zelenom pupavkom, koju neki znaju ubrati u Lici, misleći da je jestiva, kaže jedan od prodavača koji se gljivarstvom bavi niz godina i na zadarskoj tržnici prodaje ličke vrganje.
Zelena pupavka je među najotrovnijim hrvatskim gljivama i kod djece izaziva stopostotnu smrtnost, dok kod odraslih može izazvati velika oštećenje jetre i prestanak rada bubrega.
Iako je uzrok trovanja gljivama najčešće konzumacija otrovne gljive, građani se mogu otrovati i jestivim, naknadno pokvarenim gljivama, no tada su posljedice daleko blaže.
Navedimo još kako se simptomi trovanja otrovnom gljivom mogu javiti brzo, već sat nakon konzumacije, ali i znatno kasnije, što ovisi o vrsti gljive i njenoj toksičnosti. Uz najčešće simptome poput mučnine, povraćanja, grčeva u trbuhu, dijereje, pretjeranog znojenja, drhtavice, vrtoglavice, otrovana osoba može imati i probleme s disanjem i radom srca. Stoga je savjet svima koji vole ovu posebnu vrstu samoniklih šumskih biljaka, da budu sto posto sigurni da nisu otrovne.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Ministrica zdravstva
Hrstić opovrgava Rogulju: ‘Nismo imali saznanja o prijavama protiv uhićenog psihijatra’
Zadar
Poznata pjevačica
Marina Tomašević nakon deset godina na Adventu u Zadru: ‘Prije deset godina se odrađivalo srcem i volonterski…’
Nogomet
Luis Suarez
Legendarni urugvajski napadač ostaje još godinu dana u Miamiju
Županija
"Ordinacija na kotačima"
LIJEČNIK STIŽE NA KUĆNI PRAG Zadarska županija preuzela prvu mobilnu ambulantu
Kultura
Robert Perinčić
Predstavljena knjiga poznatog zadarskog psihijatra: ‘U psihoterapiji, za razliku od kršćanstva, ne postoji ništa što se ne može preispitivati’
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar
netransparentnost
OŠ Šimuna Kožičića Benje i ravnatelj Dražen Adžić prekršajno kažnjeni zbog zapošljavanja bez ugovora
Zadar
Paprene cijene
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca
Zadar
remake
Zadarski band aid okupio se nakon 31 godinu i zapjevao pjesmu “Božić u Zadru”
Zadar & Županija
260 dana