Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Modificirana verzija

Zelena mediteranska dijeta: zašto se smatra najučinkovitijom u smanjenju visceralne masnoće

Autor: Šarlota Brnčić

27.12.2022. 07:53
Zelena mediteranska dijeta: zašto se smatra najučinkovitijom u smanjenju visceralne masnoće

Foto: Pexels

Varijanta "tradicionalne" znatno bi smanjila visceralno masno tkivoVeć su brojna istraživanja pokazala da je mediteranska prehrana koja se temelji na dnevnoj konzumaciji žitarica (po mogućnosti integralnih), sezonskog voća i povrća, mahunarki te nekoliko bjelančevina životinjskog podrijetla – pravi saveznik našeg zdravlja te psihičkog i fizičkog blagostanje.


Među prednostima usvajanja ove vrste prehrane su, naime, smanjenje upale, prevencija kroničnih bolesti poput dijabetesa ili hipertenzije, ali i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije, a također pomaže povećati plodnost muškaraca.


No, varijanta “tradicionalne” mediteranske prehrane, nazvana zelena mediteranska dijeta ili Green Med donijela bi još veću korist organizmu – posebice za smanjenje visceralnog masnog tkiva .
To pokazuje opsežna klinička studija čije su rezultate nedavno objavili autori, a koja je uspoređivala zelenu mediteransku prehranu i onu tradicionalnu.


Uvidjelo se kako je zelena mediteranska prehrana u prosjeku dovela do smanjenja u visceralnoj masnoći za 14%, “tradicionalna” mediteranska prehrani za 7%, a zdrava prehrana za samo 4,5%.


Što je zelena mediteranska dijeta?


No, što je zapravo zelena mediteranska prehrana i po čemu se razlikuje od tradicionalne?


Ova dijeta predviđa potpuno izbacivanje crvenog mesa, kao i prerađene hrane i rafiniranog brašna.


Nadalje, oni koji slijede zelenu prehranu svakodnevno će jesti orahe (28 grama dnevno).


Bitna razlika u odnosu na tradicionalnu mediteransku prehranu, međutim, sastoji se u uvođenju dviju namirnica:


  • zelenog čaja (tri do četiri šalice dnevno) i
  • 100 grama smrznutih kockica biljke Wolffia globosa, visokoproteinskog oblika vodene leće

Potonja je biljka bogata željezom, vitaminima (osobito vitaminom B12 ), mineralima i polifenolima koja je zamjena za meso.


Istraživanje je obuhvatilo 294 sudionika u dobi između 50 i 55 godina i trajalo je 18 mjeseci: u tom razdoblju sudionici su podijeljeni u tri skupine i svakoj je određen način prehrane – tradicionalna mediteranska prehrana, zelena mediteranska prehrana i režim zdrave prehrane.


Rezultati postignuti nakon prvih šest mjeseci istraživanja već su pokazali učinkovitost zelene mediteranske dijete za mršavljenje i smanjenje opsega struka.


I tradicionalna i zelena mediteranska prehrana dovele su do znatnog gubitka težine (zelena mediteranska -6,2 kg, a tradicionalna mediteranska -5,4 kg).


Međutim, skupina koja je slijedila zelenu mediteransku prehranu imala je veće smanjenje opsega struka (-8,6 cm) od skupina koje su slijedile tradicionalnu mediteransku prehranu (-6,8 cm) i zdravu prehranu (-4,3 cm).


Ukratko, nije samo količina hrane ili broj kalorija ono što određuje gubitak težine i smanjenje masnog tkiva, već i kvaliteta namirnica koje se jedu.