Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

NIJE LEGENDA

“Zakon mokrenja”. Trebali biste slijediti pravilo od 21 sekunde, u protivnom je vjerojatno da nešto nije u redu

Autor: Šarlota Brnčić

13.04.2024. 08:25
“Zakon mokrenja”. Trebali biste slijediti pravilo od 21 sekunde, u protivnom je vjerojatno da nešto nije u redu

Foto: ReutersTreba li vam puno više ili manje od 21 sekunde da ispraznite mjehur? To bi moglo biti svjetlo upozorenja da nešto nije u redu. Za one koji ne znaju, govorimo o takozvanom “zakonu mokrenja”, teoriji koja je 2015. godine osvojila i IgNobelovu nagradu za fiziku, satirično priznanje koje se godišnje dodjeljuje desetorici istraživača koji su izveli čudna i nevjerojatna istraživanja.


Posljednjih godina nekoliko se urologa pozabavilo tom temom, tjerajući ljude da prate vrijeme provedeno na zahodu, no zašto je ovo bizarno pravilo toliko važno?


“Zakon mokrenja” nagrađen IgNobelom


Kao što se i očekivalo, ovo je pravilo postalo poznato javnosti 2015. godine kada je istraživačka skupina iz Georgia Tech (SAD) dobila IgNobelovu nagradu za fiziku jer je pokazala kako pražnjenje mjehura predstavlja proces s fiksnim vremenom u dobrim zdravstvenim uvjetima.
To se događa kod svih životinja i gotovo neovisno o težini. U stvarnosti je korelacija posljedica utjecaja tjelesne mase na pritisak koji se vrši na mjehur, ali mora se uzeti u obzir da vrijeme pražnjenja također ovisi o sili gravitacije.


Općenito, sve životinje teže od 3 kg isprazne mjehur za oko 21 sekundu, dok se one manje – poput miševa i šišmiša – uspiju riješiti mokraće čak i u djeliću sekunde.


Pravilo koje su potvrdili i stručnjaci


Zakon mokrenja stoga nije legenda, naprotiv, potvrdilo ga je nekoliko stručnjaka. Američka urologinja Nicole Eisenbrown osvrnula se na tu temu u intervjuu za američki časopis Well+Good.


Stručnjakinja tvrdi da se ovo pravilo može uzeti u obzir kako biste pripazili na svoje zdravlje. Ukratko, ako primijetite da vam je potrebno puno više ili puno manje od 21 sekunde, to znači da ga držite predugo ili ga ne možete zadržati dovoljno.


Trebate li se ozbiljno zabrinuti? Odgovor je ne. Vjerojatno radite posao koji vas tjera da dugo zadržavate mokraću, a to dovodi do širenja mokraćnog mjehura.


Suprotno tome, vrlo malo vremena ili mokrenje više puta može značiti da imate “pretjerano aktivan mjehur”, stanje uzrokovano kamencima ili cistama.


U svakom slučaju, ako sumnjate da nešto nije u redu s vašim mokraćnim sustavom, uvijek je najbolje kontaktirati izravno stručnjaka.