ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SPRIJEČITE PROBLEME

Pregled kod stomatologa: koliko često treba ići?

Autor: Šarlota Brnčić

27.05.2023. 21:30
Pregled kod stomatologa: koliko često treba ići?

Foto: PixabayPosjete stomatologu ne treba zakazivati ​​tek kada su problemi već prisutni, jer redovitim kontrolama možete spriječiti apsces desni, karijes, gingivitis i općenito sve probleme koji mogu utjecati na zube i desni.


Zahvaljujući periodičnim posjetima, stomatolog ima mogućnost prepoznati sve probleme u njihovoj početnoj fazi i odmah provesti terapije usmjerene na očuvanje integriteta i zdravlja zuba.


U slučaju da tijekom posjeta ne utvrdi nikakve probleme, ograničit će se na temeljito čišćenje zuba i sve druge intervencije koje pacijent zatraži, poput izbjeljivanja.
Pažljiva prevencija zahtijeva češće ili rjeđe periodične preglede u skladu s individualnom situacijom.


Općenito, zdrava osoba koja nema posebnih problema sa zubima i desnima trebala bi ići stomatologu najmanje dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjeseci, počevši od djetinjstva.


Ne samo odrasli, već i djeca trebaju biti na čestim kontrolama jer bi u njihovom slučaju stomatolog mogao rano otkriti nepravilan položaj zuba te preporučiti njihovu korekciju mobilnim ili fiksnim zubnim aparatima.


U slučaju određenih patologija, kao što je parodontoza, liječnik može preporučiti češće posjete kako bi se provele potporne terapije i kako bi se poremećaj držao pod kontrolom, izbjegavajući njegovu ponovnu pojavu ili pogoršanje.


Periodični posjeti stomatologu: zašto su važni


Periodični odlasci stomatologu omogućuju sprječavanje pojave karijesa, apscesa, problema s desnima, kao i njihovo liječenje od početne faze, sprječavajući njihovo pogoršanje i ugrožavanje funkcionalnosti i stabilnosti zuba.


Intervencijom pri prvom pojavljivanju liječnik će moći provesti manje invazivne terapije, jednostavnije za izvođenje, a samim time i jeftinije.


Strah od zubara


Ponekad, unatoč svijesti o važnosti posjeta stomatologu, strah dovodi do stalnog odgađanja termina, sve dok se ne jave bolni sindromi ili otekline koje prisiljavaju na tretmane koji su ponekad i invazivni.


Identificiranje liječnika koji razumije problem i zna kako olakšati pacijentu može pomoći uspostaviti odnos povjerenja koji će s vremenom pomoći da se suočite sa strahom i podvrgnete se povremenim posjetima bez odgađanja.


Svakodnevna prevencija


Prevencija ne ide samo kroz stomatološku ordinaciju, već se sastoji i od malih svakodnevnih navika koje pomažu održavanju usta čistima, smanjujući razmnožavanje bakterija i stvaranje zubnog kamenca.


Pranje zubi nakon glavnih obroka i prije odlaska na spavanje, korištenje zubnog konca ili međuzubne četkice te po potrebi ispiranje vodicom za ispiranje usta dobre su navike koje uz povremene posjete stomatologu mogu održati vaše zube i desni zdravima.