Foto: iStock/NL
Uzimanje začina ne samo da obogaćuje okus jela, već može pomoći i u jačanju imuniteta, ključnog za obranu tijela od virusa i bakterija. Mnogi od njih sadrže prirodne spojeve koji podržavaju zdrav imunološki sustav, a evo nekoliko najmoćnijih začina koje biste trebali uključiti u svoju prehranu.
Kurkuma
Kurkuma je nezaobilazan začin u mnogim kuhinjama diljem svijeta, ali i u alternativnoj medicini. Glavni aktivni sastojak, kurkumin, poznat je po snažnim protuupalnim svojstvima koja pomažu tijelu u borbi protiv upala i infekcija.
Kurkumin također djeluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući štetne slobodne radikale koji mogu oslabiti imunološki sustav.
Đumbir
Đumbir je poznat po svojoj sposobnosti smanjenja upala i poticanja zdravlja dišnih puteva. Ovaj korijen sadrži bioaktivne spojeve koji jačaju imunitet i mogu pomoći u smanjenju rizika od respiratornih infekcija. Đumbir također pomaže ublažiti simptome prehlade i upale grla.
Češnjak
Češnjak se smatra prirodnim antibiotikom zahvaljujući spoju alicin, koji pomaže tijelu u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica.
Ovaj snažni začin povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje igraju ključnu ulogu u obrani tijela od infekcija. Također smanjuje upale, pomaže kod prehlade i općenito jača otpornost organizma.
Cimet
Cimet nije samo ukusan začin već i moćan antioksidans koji može podržati zdravlje imunološkog sustava. Njegova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju upala i borbi protiv štetnih učinaka slobodnih radikala, što tijelu olakšava obranu od infekcija.
Klinčić
Klinčić je bogat antioksidansima, vitaminom C i eugenolom, spojevima koji pomažu u jačanju imunološkog sustava. Klinčići su također poznati po svojim antibakterijskim svojstvima, a mogu pomoći u borbi protiv respiratornih infekcija i prehlada.
Uvrstiti ove začine u vašu svakodnevnu prehranu jednostavan je način kako prirodno podržati svoj imunitet. Njihova antioksidativna i protuupalna svojstva mogu pomoći tijelu da se brže i efikasnije bori protiv infekcija, a uz to obogaćuju okus vaših omiljenih jela.
Ako niste sigurni kako efikasno i brzo unijeti dotične začine u svoju prehranu, predlažemo da napravite topli čaj od svježeg đumbira.
Sastojci za jednu šalicu:
- 2 cm korijena đumbira narezanog na veće komade
- 1-2 žlice meda
- 1/3 žličice kurkume
- 1/3 žličice cimeta
*začine možete prilagoditi ovisno o vlastitoj želji
Priprema:
Đumbir kuhajte u vodi oko 15 minuta. U međuvremenu u šalicu dodajte med i začine i dobro pomiješajte dok ne dobijete ujednačnu smjesu. Kada se đumbir skuha, ocijedite čaj i prelijte u šalicu.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
NEZAVISNI
Erlić neće imati problema s “rukama” na proračunskoj sjednici. Podržat će ga i – Denis Barić
Zadar & Županija
most
Ivan Matić vraća se u Sabor i poručuje: Nastavit ću biti glasan oko intervencija u prostoru!
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Ostali sportovi
Trenerica JK-a Uskok
Daniela Gluhan: ‘Jedrenje nauči dijete kako samostalno donositi odluke’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!