Četvrtak, 30. siječnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

bogate vlaknima

Brojne su prednosti žitarica. Evo zašto biste ih trebali uvesti u jelovnik

Autor: Mija Dropuljić

28.01.2025. 21:33
Brojne su prednosti žitarica. Evo zašto biste ih trebali uvesti u jelovnik

Foto: iStock/NL



Žitarice su temelj zdrave prehrane diljem svijeta. Bogate su vlaknima, vitaminima, mineralima i složenim ugljikohidratima, koji osiguravaju energiju tijekom dana. No, svaka vrsta žitarica ima svoje specifične nutritivne karakteristike, pa i različit broj kalorija. Jeste li se ikad zapitali koliko kalorija imaju zobene pahuljice, kako heljdu uvrstiti u svoj jelovnik i koje su sve prednosti kvinoje?


Donosimo pregled najpopularnijih žitarica, njihove kalorijske vrijednosti, prednosti te savjete kako ih uvrstiti u jelovnik.


Zob


Ova žitarica je bogata vlaknima, osobito beta-glukanom, koji doprinosi snižavanju kolesterola. Dobar je izvor proteina i složenih ugljikohidrata, što ju čini izvrsnom za dugotrajan osjećaj sitosti. Pomaže u regulaciji probave.




Zobene pahuljice možete koristiti za pripremu doručka (zobena kaša), smoothieja ili zdravih kolača. Također, zob se često koristi za izradu domaćeg kruha i energetske pločice.


Pšenica (integralna)


Integralna pšenica je dobar izvor vlakana i vitamina B kompleksa. Sadrži značajnu količinu minerala poput selena, fosfora i magnezija. Pomaže u održavanju zdrave probave i daje energiju za dulje aktivnosti.


Integralno pšenično brašno možete koristiti za pripremu kruha, palačinki ili tjestenine. Cjelovita zrna pšenice mogu se kuhati i dodavati u salate ili juhe.


Riža


Smeđa riža bogata je vlaknima, magnezijem i antioksidansima. Bijela riža je lako probavljiva i pogodna za osobe s osjetljivim probavnim sustavom. Održava stabilnu razinu energije zbog sadržaja složenih ugljikohidrata.


Rižu možete koristiti kao prilog uz povrće, meso ili ribu, kao bazu za rižota ili dodati u juhe i salate. Smeđa riža posebno je pogodna za zdrave obroke i salate s povrćem.


Kvinoja


Kvinoja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini potpunim izvorom proteina. Bogata je vlaknima, magnezijem i željezom. Prirodno je bez glutena, što je čini pogodnom za osobe s intolerancijom na gluten.


Kuhana kvinoja može se koristiti kao baza za salate, prilog uz glavno jelo ili dodatak juhama. Također je izvrstan izbor za doručak u kombinaciji s voćem i orašastim plodovima.


Heljda


Heljda je bez glutena, što je čini odličnom za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Bogata je flavonoidima i magnezijem te doprinosi zdravlju krvožilnog sustava.


Sadrži visoku razinu vlakana, što pomaže u regulaciji probave.Kuhana heljda izvrsna je kao prilog, dodatak juhama ili baza za salate. Heljdino brašno možete koristiti za pripremu palačinki, kruha ili peciva.


Ječam


Ječam je bogat vlaknima, osobito beta-glukanom, koji pomaže u održavanju zdravlja srca i snižavanju kolesterola. Sadrži važne minerale poput mangana i selena. Doprinosi održavanju stabilne razine šećera u krvi.


Ječam je izvrstan u juhama, varivima ili kao prilog uz povrće. Možete ga koristiti i za pripremu zdravih doručaka s voćem i medom.


Kukuruz


Kukuruz predstavlja izvrstan izvor vlakana i antioksidansa poput luteina i zeaksantina, koji su važni za zdravlje očiju. Sadrži složene ugljikohidrate koji pružaju dugotrajnu energiju. Prirodno bez glutena.


Kuhani kukuruz možete poslužiti kao prilog, a kukuruzno brašno koristiti za pripremu palente, kruha ili tortilja.


Žitarice kao temelj uravnotežene prehrane


Svaka vrsta žitarica ima svoje jedinstvene prednosti, a njihovim pravilnim kombiniranjem možete osigurati raznoliku i uravnoteženu prehranu.


Zob i kvinoja izvrstan su izbor za doručak, riža i heljda za priloge uz ručak, dok ječam i pšenica mogu obogatiti juhe i variva.


Kada birate žitarice, odlučite se za cjelovite verzije jer sadrže više vlakana i nutrijenata. Uključivanjem raznih vrsta žitarica u svoj jelovnik, ne samo da ćete osigurati potrebne hranjive tvari, već ćete i uživati u raznolikim i ukusnim obrocima!