Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nema brige

Zašto se na čokoladi stvara bijeli film? Je li za baciti?

Autor: Šarlota Brnčić

11.05.2023. 08:12
Zašto se na čokoladi stvara bijeli film? Je li za baciti?

Foto: Pixabay

Patina nije simptom da je proizvodu istekao rok trajanja ili da se pokvario



Upravo ste otvorili čokoladicu i gorko ste iznenađeni primjećujući bjelkastu patinu na njezinoj površini – iako je rok trajanja na pakiranju još daleko.


Što je to i zašto se javlja ovaj fenomen?


No, iznad svega, može li se čokolada uopće jesti ili je treba baciti?




1. “Cvjetanje” čokolade


Čokoladu karakterizira prisutnost masne komponente – kakao maslaca.


Zbog naglih promjena temperature ili lošeg čuvanja čokolade, kakao maslac prisutan u proizvodu migrira prema površini i tamo kristalizira, stvarajući bjelkastu patinu.


Ova promjena stanja naziva se i cvjetanje, a odnosi se na činjenicu da se čokoladna mast diže na površinu.


Izbijanje kakao maslaca stoga nije znak loše kvalitete proizvoda (kao što bi se moglo pomisliti), već samo loše prakse čuvanja.


2. Je li čokolada jestiva?


Čak i ako je maslac isplivao na površinu pločice, čokolada se nije pokvarila i može se sigurno konzumirati.


Ako vas živcira ta bijela patina, čokoladu možete otopiti u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj pećnici i “reciklirati” je za pripremu mnogih izvrsnih recepata.


3. Kako izbjeći bijelu patinu na čokoladi?


Dobro stanje očuvanosti proizvoda počinje čim napusti proizvodni pogon i mora se održavati u svim fazama transporta, sve do prodaje.


Ako se to ne dogodi, mogli biste kupiti čokoladu koja je već “procvjetala” i vi ne možete učiniti ništa u vezi s tim.


S druge strane, ako ste sigurni da je kupljeni proizvod u dobrom stanju i da nema maslaca na površini, evo nekoliko savjeta kako ga dobro čuvati kod kuće:


  • čokoladu držite na temperaturi između 14°C i 18°C: to znači da ju ne smijete držati u hladnjaku, čak ni u ljetnim mjesecima
  • izbjegavajte predugo čuvanje čokolade: čak i ako je rok trajanja daleko, potrudite se da čokoladu potrošite u kratkom vremenu (najviše tri ili četiri mjeseca), kako biste izbjegli rizik od pojave masne patine