Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PITANJE ČITATELJA

Zaštita od smrzavanja: ugrožava li agrotekstil biljke?

Autor: Jelena Sedlak

04.02.2023. 07:58
Zaštita od smrzavanja: ugrožava li agrotekstil biljke?

Hoće li, primjerice, limunu lišće požutjeti i kasnije otpasti?U vrtu imam posađena stabla limuna i oleandra koje sam pokrio agrotekstilom, međutim pitam se hoće li to naštetiti tim biljkama, s obzirom da tako imaju manje svjetla i kiša im je manje dostupna, pita naš čitatelj iz Kastva.  


Ove je zime bilo tek nekoliko dana smrzavanja, što je u neku ruku dobro za osjetljivije biljke, ali većina nas ih je svakako već zaštitila još prije početka zime. Vi se pitate hoće li višemjesečna pokrivenost agrotekstilom loše djelovati na njih, hoće li limunu lišće požutjeti i kasnije otpasti i hoće li oleandri na ljeto cvjetati.


Agrotekstil je načinjen od polipropilenskog sintetičkog materijala i vrlo je porozan jer sadrži mnogo mikropora. Kroz njega dobro prolazi kako zrak, tako i svjetlo. Ima ga u bijeloj i svijetlosmeđoj boji, s tim da je propusnost svjetla bolja u bijelom agrotekstilu i iznosi oko 90 posto.

Temperatura se oko biljke pokrivene agrotekstilom može povisiti za 5°C, što je velika prednost njegove uporabe. Ima i mnogih drugih prednosti, kao što je zaštita od ekstremnih uvjeta, poput jake bure, česte u Primorju tijekom ovog godišnjeg doba, te smanjenja temperaturnih oscilacija tijekom noći i dana.


Tlo ispod agriotekstila se naime danju zagrijava, a noću sporije hladi, pa biljka ne trpi šokove zbog nagle promjene temperature. Povrtlari svjedoče i smanjenom rastu korova u tunelima u kojima uzgajaju rano povrće, te smanjenoj potrebi za zalijevanjem, jer se tlo ispod agrotekstila manje isušuje i ne stvara se pokorica.


Također je ubrzano nicanje i rast biljaka, ima manje insekata i virusa, a povrće se ubire za 10 do 30 dana prije nego pri konvencionalnom uzgoju.Agrotekstil je jednostavno postaviti, tako što se njime pokrije i obavije biljka, te tlo oko biljke. Pogrešno je tlo ostaviti nepokriveno, jer tako biljka nije zaštićena pri korijenu, gdje također može izmrznuti.


Važno je ovaj lagani materijal u učvrstiti na njegovim krajevima, kako ga jači vjetar ne bi podigao. Učvršćuje se ili tankim slojem tla oko biljke ili kamenom, ciglama i sličnim težim predmetima. No, pri zaštiti biljaka agrotekstilom valja se pridržavati nekoliko pravila:


  1. Tijekom sunčanih dana pokrov treba povremeno otkriti, kako bi se malo provjetrilo i spriječilo preveliko nakupljanje vlage oko biljke. Upravo je pretjerana vlaga čest uzrok visećeg izgleda biljke i nastanka raznih biljnih bolesti. Kod tunela je dovoljno otkriti samo prednju i stražnju stranu.
  2. Agrotekstil ne treba previše zategnuti oko biljke, posebno ako tu ostaje više mjeseci tijekom zime. I limun i oleander mogu nastaviti rasti pa će biti potrebno foliju malo otpusititi.
  3. Ako se na pojedinim mjestima pokida, agrotekstil će trebati nanovo zalijepiti ljepljivom trakom.
  4. Agrotekstil je propustan za zrak, sunčevu svjetlost i kišu, pa ga nije potrebno uklanjati zbog zalijevanja.
  5. Zbog svoje propusnosti i postupnog isparavanja vode kroz mikropore na tkanini, ne stvara se kondenzat, pa ga ni zbog toga nije potrebno često otvarati. U mikroporama agrila se zadržava voda koja pri padu temperature stvara tanak sloj koji sprečava da se temperatura unutar zaštićenog prostora dalje snižava.