Foto: iStock
Već pri samoj pripremi osjetit ćete jesenski ugođaj
Cimet, marcipan i jabuka – ova kombinacija ispunit će svaki dom jesenskim ugođajem. Divni i topli mirisi ove kombinacije oraspoložit će i najokorjelijeg mrzitelja jeseni i zime. Ova sezonska i nevjerojatno sočna i kremasta torta od jabuka s posipom od cimeta brzo je gotova i odlična je alternativa klasičnoj torti od jabuka. Unesite čaroliju jeseni u svoj dom uz ovaj recept!
Ono po čemu je ovaj kolač od jabuka i cimeta tako poseban je to što možete pustiti mašti na volju. Slobodno birajte voće po želji ili zamijenite liker od jaja mlijekom za bezalkoholnu verziju ovog ukusnog kolača.
Sastojci
Za prhko tijesto:
- 250 g brašna tip 405
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 okrugli kalup za pečenje torte
- Ekstrakt vanilije
Za nadjev od jabuka:
- 250 g nemasnog kvark sira
- 2-3 žlice mascarponea
- 6 žlica likera od jaja – ili mlijeka
- 1 žlica limunovog soka
- 1 jaje
- 50 g šećera u prahu
- 40 g kukuruznog škroba
- 1 vrećica vanilin šećera
- 3 jabuke
- 1 žličica cimeta
Za preljev od cimeta:
- 2-3 žlice pekmeza (npr. šumsko voće ili ribizl)
- 10 g mješavine za marcipan
- 2 žlice vode
Priprema
Prvo umijesite maslac sa šećerom u prahu pa dodajte ostale sastojke za tijesto i dalje miješajte. To je najbolje napraviti mikserom s kukom za tijesto. Čim se tijesto počne mrviti, odvojite cca. 75 g i pomiješajte s 1 žličicom cimeta. Stavite taj dio u hladnjak. Nastavite mijesiti preostalo tijesto dok ne postane jednolična gruda. Zatim ga razvaljajte i stavite u kalup te povucite rub za 3 cm. Podlogu nekoliko puta izbosti vilicom. Kalup i tijesto stavite u hladnjak na pola sata.
Za nadjev prvo izmiksajte nemasni kvark s limunovim sokom, mascarponeom, šećerom i jajetom dok ne dobijete jednoličnu masu. Umiješajte liker od jaja (ili mlijeko) i kukuruzni škrob. Trima jabukama izvadite košticu i narežite ih na vrlo tanke ploške tako da rupa bude u sredini. Smjesu izlijte na pripremljenu podlogu od prhkog tijesta i na nju posložite ploške jabuke.
U manji lonac stavite pekmez, marcipan i vodu te uz miješanje polako zagrijavajte. Premažite kriške jabuke tekućom glazurom i po vrhu pospite ranije odvojeni ohlađeni dio tijesta s cimetom. Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 minuta na 160 stupnjeva.
najnovije
najčitanije
Scena
RASPRODAO VIŠNJIK
FOTO Thompson objavio niz fotografija sa zadarskog koncerta
Zadar
PORAST
Plaće rastu Erliću, Ćurkoviću, tajnicima: ‘Gdje ćete pronaći ljude koji će primjerice…’
Županija
PLANIRANI ZAHVAT
OPĆINA PREKO Uredit će se plaža Jugo i sanirati pomorsko dobro: ‘Projektom je planirana…’
Nogomet
potencijalni transfer
Juventus zainteresiran za Frattesija, koji je nezadovoljan minutažom u Interu
Hrvatska
RAST
Na poštanskom tržištu u trećem tromjesečju ostvaren rast prihoda i usluga
Nogomet
Županijski hit-trener
Matej Čulina: “Tužno je vidjeti kad ambicije kluba guše djecu u njihovoj kreativnosti”
Zadar
12. i 13. prosinca
Iz Višnjika uputili dvije važne obavijesti uoči Thompsonovih koncerata
Zadar
KONCERT
VIŠNJIK SE NAPUNIO! Donosimo fotke iz dvorane
Županija
Pustolovni turizam
Zadarska županija traži koncesionara koji će izgraditi zip-line kod Paškog mosta
Zadar
VIŠNJIK RASPRODAN