Foto: iStock
Već pri samoj pripremi osjetit ćete jesenski ugođaj
Cimet, marcipan i jabuka – ova kombinacija ispunit će svaki dom jesenskim ugođajem. Divni i topli mirisi ove kombinacije oraspoložit će i najokorjelijeg mrzitelja jeseni i zime. Ova sezonska i nevjerojatno sočna i kremasta torta od jabuka s posipom od cimeta brzo je gotova i odlična je alternativa klasičnoj torti od jabuka. Unesite čaroliju jeseni u svoj dom uz ovaj recept!
Ono po čemu je ovaj kolač od jabuka i cimeta tako poseban je to što možete pustiti mašti na volju. Slobodno birajte voće po želji ili zamijenite liker od jaja mlijekom za bezalkoholnu verziju ovog ukusnog kolača.
Sastojci
Za prhko tijesto:
- 250 g brašna tip 405
- 100 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 okrugli kalup za pečenje torte
- Ekstrakt vanilije
Za nadjev od jabuka:
- 250 g nemasnog kvark sira
- 2-3 žlice mascarponea
- 6 žlica likera od jaja – ili mlijeka
- 1 žlica limunovog soka
- 1 jaje
- 50 g šećera u prahu
- 40 g kukuruznog škroba
- 1 vrećica vanilin šećera
- 3 jabuke
- 1 žličica cimeta
Za preljev od cimeta:
- 2-3 žlice pekmeza (npr. šumsko voće ili ribizl)
- 10 g mješavine za marcipan
- 2 žlice vode
Priprema
Prvo umijesite maslac sa šećerom u prahu pa dodajte ostale sastojke za tijesto i dalje miješajte. To je najbolje napraviti mikserom s kukom za tijesto. Čim se tijesto počne mrviti, odvojite cca. 75 g i pomiješajte s 1 žličicom cimeta. Stavite taj dio u hladnjak. Nastavite mijesiti preostalo tijesto dok ne postane jednolična gruda. Zatim ga razvaljajte i stavite u kalup te povucite rub za 3 cm. Podlogu nekoliko puta izbosti vilicom. Kalup i tijesto stavite u hladnjak na pola sata.
Za nadjev prvo izmiksajte nemasni kvark s limunovim sokom, mascarponeom, šećerom i jajetom dok ne dobijete jednoličnu masu. Umiješajte liker od jaja (ili mlijeko) i kukuruzni škrob. Trima jabukama izvadite košticu i narežite ih na vrlo tanke ploške tako da rupa bude u sredini. Smjesu izlijte na pripremljenu podlogu od prhkog tijesta i na nju posložite ploške jabuke.
U manji lonac stavite pekmez, marcipan i vodu te uz miješanje polako zagrijavajte. Premažite kriške jabuke tekućom glazurom i po vrhu pospite ranije odvojeni ohlađeni dio tijesta s cimetom. Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 minuta na 160 stupnjeva.
najnovije
najčitanije
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!