Foto: iStock
Nije gotov baš za pola sata, ali trud će se isplatiti
Crvena naranča moćno je voće koje ima malo kalorija, a sadrži puno kalcija, vitamina B9 i velike količine vlakana. Kada ovu zdravu namirnicu uvrstimo u desert, neće nedostajati bogatog okusa, mirisa, ali ni boje!
Nećemo reći da vam za tart od crvene naranče treba svega pola sata jer je vrijeme pripreme nešto duže, ali reći ćemo da se trud na kraju isplati.
Sastojci
- 200 g šećera plus dodatak za posipanje
- 150 ml soka od crvene naranče (oko 3 naranče)
- 2 crvene naranče, samo korica, sitno naribana
- 1 žličica vode od narančinog cvijeta
- 3 jaja plus 2 žumanjka, istučena
- 100 g maslaca narezanog na kockice
Za tijesto
- 175 g glatkog brašna
- 100 g hladnog maslaca narezanog na male kockice
- 25 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 1 žlica ledeno hladne vode
Za preljev (curd ili krema)
- 3 crvene naranče: oguljene i narezane na kolutiće
- 1 žlica šećera u prahu
- po želji šlag za posluživanje
Priprema
Pjenasto izmiješajte šećer, sok i koricu naranče, jaja i žumanjke dok se dobro ne sjedine. Koristite posudu koja kasnije može “na vatru”.
Dodajte maslac i stavite na tavu iznad vode koja ključa, a pritom ne dopustite da dno zdjele dodiruje vodu.
Kuhajte 15-20 minuta uz redovito miješanje dok se maslac ne otopi i smjesa ne zgusne. Temperatura bi trebala biti 78-80 C, ako imate kuhinjski termometar.
Za izradu tijesta sjedinite brašno, maslac i šećer. Miksajte kratko dok smjesa ne bude nalikovala krušnim mrvicama, zatim dodajte žumanjak i vodu i miksajte da se sjedine.
Smjesu izlijte na radnu površinu i kratko mijesite dok se tijesto ne skupi u kuglu.
Razvaljajte tijesto u krug promjera oko 27 cm.
Namastite kalup za tart od 23 cm.
Prebacite tijesto u kalup i pritisnite stranice i kutove u ravnini s kalupom – dopustite da sav višak tijesta visi na vrhu.
Labavo pokrijte plastičnom vrećicom ili prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Otklopite kalup za tijesto i obložite zgužvanim papirom za pečenje, a zatim napunite kuglicama za slijepo pečenje (ili suhim grahom).
Pecite na slijepo 15 minuta, dok se tijesto ne stegne, zatim izvadite papir i grah.
Oštrim nožem pažljivo odrežite višak tijesta sa strane. Vratite prazan kalup za pecivo u pećnicu na još 5-10 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Ostavite sa strane da se ohladi.
Raširite kremu od naranče u kalup za pečeno tijesto.
Na ohlađeni tart posložite kriške naranče i pospite šećerom u prahu.
Pomoću kuharske lampe zagrijte šećer dok se ne karamelizira. Pazite da ne uhvatite i ne zagorite rub tijesta.
Za posluživanje, narežite tart i poslužite po želji sa šlagom, savjetuje BBC.
najnovije
najčitanije
Kultura
Umjetnik i znanstvenik
Josip Zanki vratio se Zadru s novom izložbom koja spaja Velebit, Tibet i Meksiko
Hrvatska
35 ECMO uređaja
DORH pokrenuo izvide o nabavi medicinske opreme u vrijeme Milanovićeve vlade
Plodovi zemlje i mora
Bez nadzora
Konji lutalice ozbiljna su prijetnja i opasnost za ljude
Svijet
Novoizabrani predsjednik
Trump kritizira Ukrajinu zbog napada američkim projektilima na Rusiju
Plodovi zemlje i mora
OPG ISTRANEA
Fabio Flego uspješno uzgaja egzotično voće. Prvu sadnicu feijoa nabavio je u Zadru
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Kultura
VELIKI KONCERT U HNK ZADAR
Klapa Anima Maris vraća se na velika vrata: “Kada nam netko priđe i podijeli svoj dojam, tada znamo da…”
Županija
pitanje zaštite
RAT NA OTOKU Simbol čipke kao kamen razdora Pažana i Novaljaca
Zadar
sigurnosne mjere
Policija snima utakmicu Zadra i srpske momčadi
Crna Kronika
opirao se uhićenju