Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zelena nit

Sukulenti: Maleni dragulji vašeg zimskog kućnog vrta

Autor: Jelena Sedlak

12.12.2022. 07:07
Sukulenti: Maleni dragulji vašeg zimskog kućnog vrta

O uzgoju sukulenata u sobi, vani i na zidu poput slikeSukulenti su zanimljive biljke, lake za uzgoj, a opet izuzetno dekorativne. Njima se možemo poigrati vani u vrtu, na terasi, u sobi, ali i na kakvom slobodnom zidu koji će ukrašavati poput kakve žive slike. I početnici će se lako s njima nositi, jer malo je toga što mogu loše po njih napraviti.Sukulenti su dobili ime po zanimljivom lišću i korijenju koje u sebi može dugo zadržavati vodu. One potiču iz toplih, osunčanih i suhih pustinjskih predjela i stepa na kojima druge biljne vrste ne bi preživjele.
Koja je razlika između kaktusa i sukulenata? Ove vrste mogu skladištiti vodu i žive u sušnim predjelima, ali kaktusi imaju specifičnu strukturu bradavica, točkica na kojima se stvaraju dlačice ili trnje. Postoji i nekoliko vrsta sukulenata koje po sebi imaju trnje, ali ono ne nastaje iz takvih struktura.Svatko može biti dobar u uzgajanju sukulenata u svom domu ili u poslovnom prostoru, a ključni čimbenici su dovoljno svjetla, pravilan odabir porozne zemlje i pravilno zalijevanje.


1. PosudaSukulente možemo uzgajati u svakakvim posudama, od onih malih za posluživanje kave do standardnih posudica za biljke, sve dok na njihovom dnu postoji rupa za oticanje suvišne vode.


Ako želite koristiti neuobičajenu posudicu, na njezinom dnu morate izbušiti rupicu. Neglazirana terakota je najbolja jer dopušta cirkulaciju zraka i isparavanje suvišne tekućine. Možete posaditi mali pustinjski aranžman od sukulenata poslaganih u široku i plitku posudu. Sukulenti vole tijesne posude, pa ako ih morate presaditi u veću, neka bude samo neznatno veća od prijašnje.


2. SvjetloNajbolje je da vaši sukulenti imaju barem 6 sati osunčanosti dnevno. Postavite ih na južni ili zapadni prozor, gdje će imati najviše dnevnog svjetla. Ako takvo mjesto nemate, pomoći će i umjetno svjetlo. Izaberite fluorescentne ili LED žarulje. One manje griju, a također troše manje energije.


U vrijeme ljeta bit će najbolje da ih iznesete van. Postavite li ih kraj ulaznih vrata ili na stube, bit će prava dobrodošlica za goste. Najprije ih stavite u sjenu, a tek kad se malo aklimatiziraju, premjestite ih na osunčano mjesto. Ujesen ih unesite na zaštićeno mjesto.


3. VodaPravilno navodnjavanje sukulenata svodi se na princip “manje je više”. Najlakši način da ih uništite jest ako ih previše navodnjavate. Najbolje je dati im vodu, izliti višak iz tanjurića pod njima i onda sačekati da se gornji sloj osuši prije sljedećeg navodnjavanja.


I nikada ne orošavajte svoje sukulente. Biljke najviše vode koriste dok rastu, pa obratite pozornost na sezonske promjene dnevnog svjetla. Najviše vode trošit će za sunčanih i toplih dana, no i grijanje tijekom zime utječe na utrošak vode, premda tada biljke ne rastu.


4. SupstratNajbolje je koristiti zemlju koja je specijalno napravljena za kaktuse i sukulente. Ako je ipak želite sami napraviti, pomiješajte jednake dijelove zemlje za biljke i perlita, iako umjesto perlita možete dodati šljunak ili drugi sitni materijal od kamena. Čisti pijesak nije dobar izbor jer nema nikakve hranjive vrijednosti, a s vremenom se toliko stvrdne da blokira drenažu.


5. GnojidbaIzaberite gnojivo specijalno namijenjeno za sukulente i kaktuse. Možete ga nabaviti u nekoliko različitih formi, ali najbolje je tekuće ili ono u granulama koje se sporo otpušta. Zimi gnojite svoje sukulente jedino ako u to vrijeme rastu. Neke vrste zimi miruju.


6. TemperaturaSukulenti su najsretniji ako je temperatura iznad 10 Celzijevih stupnjeva. Držite ih van dometa hladnog propuha i klime tijekom ljeta.


Mogući problemi na sukulentima


U vrijeme vegetacije neki listovi na sukulentima mogu početi opadati, i to je normalno, no ako mladi listovi počnu opadati ili svi listovi na biljci počnu poprimati oštećenja, morat ćete potražiti uzrok problema. Najčešći uzrok mogu biti štetnici ili preobilno zalijevanje.


Hoće li moj sukulent procvjetati?


Cvjetanje sukulenata ovisi o mnogo čimbenika, od izloženosti dnevnom svjetlu do starosti same biljke, količini zalijevanja i vremenu mirovanja koje bi imale u prirodi. Najbolje je svoje sukulente tretirati kao biljke dekorativnog lišća, a ako i procvjetaju, to je dodatni dobitak.


Sukulenti i kućni ljubimci


Kada imate kućne ljubimce, najbolje je najprije istražiti sve o biljkama koje namjeravate postaviti u kuću. Neki sukulenti su otrovni, poput aloje i japanskog drveta, i kod mačaka i pasa mogu izazvati probleme.


Sukulenti posađeni u kamen pomoću ljepila


Na ovaj način lako je prevesti sukulente s velikih udaljenosti, no teško ih je poslije skinuti sa zalijepljene površine. Upotrijebite oštar nož kojim ćete biljku odvojiti od kamena bez da joj oštetite korijen. Nakon tog delikatnog posla jednostavno je preselite u drugu posudu.


Sukulenti posađeni okomito poput slikeSukulenti su odnedavno postali vrlo popularni kao biljke za zidne vrtove. Ukrašavaju zidove banaka, osiguravajućih društava i drugih firmi, čak i u Rijeci. Ove su biljke po svojoj prirodi jedinstvene, pa ako ih tako postavite, postaju pravi mali dragulj u interijeru. I u prirodi rastu u pukotinama stijena i na rubovima kamena, bez puno zemlje, što ih čini idealnima za vertikalne vrtove. Posebno su poželjni u prostorima s malo kvadrature.Napravite li okvir od drveta, što je lagan posao, i u njega postavite nekoliko sukulenata, bit će to pravi praznik za oči. Ako takav okvir postavite na vanjski zid, kao što smo obilazeći vrtove vidjeli na Krku, bit će to pravi rustikalni doživljaj, a eventualne pukotine u drvetu bit će dovoljne za drenažu.