Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Koristan trik

Stručnjak za hranu savjetuje kako spriječiti da avokado potamni, čak i kad je zreo

Autor: Lucija Sučić

10.01.2023. 08:40
Stručnjak za hranu savjetuje kako spriječiti da avokado potamni, čak i kad je zreo

Foto: Unsplash

Suprotno popularnom uvjerenju, ne preporučuje se držati ga u vodiAvokado je omiljen u mnogim kućanstvima, no zna se dogoditi da se brzo pokvari ili pak potamni.


Charles Haverfield, stručnjak za hranu otkrio je trik kako avokado održati duže vremena svježim, pa čak i kada je posve zreo. Sve ovisi o načinu pohrane!


Objasnio je: “Kako biste usporili proces sazrijevanja i spriječili da vaš avokado postane kašasto smeđi nered, stavite ga u hladnjak što će vam pomoći da duže ostane čvršći i svježiji”.
Također je rekao je da je jedan od praktičnih savjeta za pripremu avokada taj da ga ne režete što je duže moguće kako biste ograničili vrijeme u kojem je izložen vanjskim uvjetima, što će ga isto tako spriječiti da postane smeđ čak dva tjedna.


Ako mislite da vaš avokado nije dovoljno zreo za jesti, Haverfield je također otkrio načine za ubrzavanje procesa sazrijevanja.


“Držanje vašeg avokada na toplom, sunčanom mjestu pomoći će bržem procesu sazrijevanja. Ali svakako nastavite testirati čvrstoću avokada kako biste spriječili da prezre”, rekao je.


Osim toga, pohranjivanje avokada u zdjelu s drugim voćem poput banana i jabuka pomoći će u bržem sazrijevanju, prenosi Mirror.


Ako vaš avokado nije dovoljno zreo za držanje u hladnjaku, najbolje bi bilo da ga držite na radnoj ploči daleko od izravne sunčeve svjetlosti, rekao je.


Isto tako, naglasio je da viralni trend čuvanja avokada u vodi nije dobar jer dolazi s rizikom od kontaminacije. “Ako želite produžiti rok trajanja izrezanog avokada, bolje rješenje je da ga pošpricate sokom od limuna. Agrumi su izvrsni za čuvanje avokada budući da kiselina smanjuje aktivnost polifenol oksidaze, usporavajući meso avokada da posmeđi”.