Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Kako uštedjeti energiju?

Što s grijanjem na godišnjem odmoru: ugasiti ili ostaviti da održava temperaturu?

Autor: Life

02.01.2023. 07:56
Što s grijanjem na godišnjem odmoru: ugasiti ili ostaviti da održava temperaturu?

Foto: iStock

Odgovor bi vas mogao iznenaditiOva zima je izazovna na brojnim poljima, a posebno kada je grijanje u pitanju. Zbog sve većih troškova pomno pratimo potrošnju jer nitko ne želi nepotrebno gubiti novce na visoke račune. Postavlja se pitanje što s grijanjem prilikom odlaska na godišnji – gasimo ga potpuno ili je ipak potrebno održavati temperaturu u prostorijama?


Na prvu bi većina rekla da je neupitno što učiniti – ugasiti grijanje! Zašto bi grijali prostor u kojem ne boravimo i tako samo nabijali visoke račune?


Tijekom prosinačkih blagdana često izbivamo iz doma zbog brojnih obiteljskih posjeta, ali i godišnjih odmora. Naravno, u tom slučaju sigurno nećete ostaviti grijanje da nepotrebno radi na visokoj temperaturi. No, potpuno isključivanje grijanja može voditi ka zaleđivanju, ali i pojavi plijesni.
Grijanje bi tijekom vašeg izbivanja trebalo biti postavljeno kako bi u prostorijama održavalo temperaturu iznad 14 stupnjeva. Naime, ispod te temperature dolazi do pojave plijesni koja se može zavući na mjestima koja nećete duži period vidjeti. Uz to održavanje temperature pogoduje cijevima i cijelom sustavu grijanja.


Kako ne biste nepotrebno trošili energiju, ali ipak održali temperaturu i sigurnost u vašem domu, temperaturu spustite na 14 stupnjeva. Tako ćete uštedjeti 36 posto energije. Inače, kada spustite temperaturu u prostoriji za jedan stupanj, štedite oko 6% energije.


Održavanje temperature također pogoduje kada se vratite u svoj dom. Tada nećete morati “nafrljiti” grijanje kako biste vratili željenu temperaturu u prostorije.