Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Fascinantna stvorenja

Što mačke misle, ostat će misterij. Ali, sada znamo 7 crta njihove osobnosti

Autor: Šarlota Brnčić

24.11.2022. 08:05
Što mačke misle, ostat će misterij. Ali, sada znamo 7 crta njihove osobnosti

Foto: Foto Pexels

Osobnost mačaka definira sedam karakternih osobina, koje ih čine, primjerice, agresivnijima ili strašljivijimaŠto mačke stvarno misle vjerojatno će uvijek ostati misterij za nas ljude. Ali, konačno, znanstvenici su otkrili više o njihovom ponašanju.


Naime, objavljeno je najopsežnije istraživanje o osobnostima ovih fascinantnih stvorenja.


Proveli su ga istraživači sa Sveučilišta u Helsinkiju koji su analizirali ponašanje 4.300 mačaka 26 različitih pasmina.
Iz ankete, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Animals, proizašlo je da je osobnost mačaka definirana sa sedam karakternih osobina, a sve se razlikuju među različitim pasminama.


Ponekad, zapravo, domaće mačke imaju tendenciju pokazati prilično agresivno ponašanje prema ljudima i drugim životinjama ili ne ispunjavaju svoje potrebe u kutiji s pijeskom.


Znanost stoga može pomoći vlasnicima mačaka da steknu nove uvide u karakter svojih mačaka.


7 crta osobnosti mačaka


Kako bi analizirali ponašanje mačaka, znanstvenici su razvili ad hoc upitnik sa 138 pitanja koja su postavili vlasnicima 4.300 mačaka.


Postavljena pitanja odnosila su se na stavove koje mačke pokazuju prema drugim mačkama ili ljudima, o omiljenim dnevnim aktivnostima, kao i – naravno – o spolu, pasmini, dobi i boji dlake.


Nakon što su prikupljeni svi ispunjeni upitnici, znanstvenici su nastavili s faktorskom analizom kako bi obradili podatke i identificirali 7 osobina ličnosti mačaka:


  • živahnost / razigranost
  • strah
  • agresija prema ljudima
  • društvenost prema ljudima
  • društvenost prema mačkama
  • problemi sa mačjim WC-om
  • pretjerano čišćenje (sklonost previše lizanju)

Problemi s pijeskom i pretjerano dotjerivanje nisu osobine ličnosti kao takve, ali mogu ukazivati ​​na nešto o osjetljivosti mačke na stres“, rekao je istraživač Mikkola.


Razlike u ponašanju temeljene na pasminama


Osim razlika u ponašanju pojedinih jedinki, mogu se primijetiti i jasne diferencijacije između različitih pasmina, koje su istaknute u istraživanju.


Najplašljivijom pasminom pokazala se ruska plava mačka, dok se abesinska mačka najrjeđe uplaši. Bengalska pasmina bila je najaktivnija, dok su perzijska i egzotična najpasivnije. Pasmine koje su pokazale pretjeranu njegu su sijamci i balineška mačka, dok je pasmina turski van postigla veću ocjenu u agresivnosti prema ljudima i pokazala se manje društvenom prema mačkama. Već smo primijetili isti fenomen u prethodnom istraživanju”, komentirao je profesor Hannes Lohi sa Sveučilišta u Helsinkiju i istraživačkog centra Folkhälsan.


Najopsežnije istraživanje osobnosti mačaka do sada


Novo istraživanje koju su proveli istraživači iz Helsinkija nudi zanimljive uvide u mačke i njihov tajanstveni svemir.


“Na međunarodnoj razini, naše je istraživanje najveće i najznačajnije istraživanje do sada i nudi izvrsne mogućnosti za daljnja istraživanja. Pouzdanost prethodnih upitnika o ponašanju mačaka nije mjerena na tako složen način, niti su potpuni kao ovaj. Utvrđivanje pouzdanosti ključno je kako bi daljnja analiza bila korisna i omogućila pouzdanu identifikaciju različitih čimbenika rizika”, objašnjava profesor Lohi.


Ovo važno istraživanje, koje će biti praćeno daljnjim studijama, omogućit će identificiranje genetskih, okolišnih i osobnih čimbenika povezanih s onim što se definira kao “problematično ponašanje“.