ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nevjerojatne činjenice

Što je točno micelarna voda i zašto je odlična za skidanje šminke?

Autor: Mija Dropuljić

23.04.2023. 08:22
Što je točno micelarna voda i zašto je odlična za skidanje šminke?

Foto: iStock

Micelarni proizvodi su napravljeni za uklanjanje šminke topive u vodiIako je micelarna voda pronašla svoj put u mnoge kupaonice u posljednjih nekoliko godina i iza sebe ima veliki broj sljedbenika, rijetko tko zna što se točno krije iza sofisticirane micelarne tehnologije.


Micelarna voda ima mnogo za ponuditi kada je u pitanju njega kože.


Možda se (ili vrlo vjerojatno) pitate: što je zapravo micelarna voda? Micele su sićušne molekule iz nanotehnologije koje nastaju od surfaktanata (tenzidi su tvari koje djeluju na pranje) i sastoje se od polovice hidrofilnog dijela, a druge polovice od lipofilnog dijela.
Stoga privlače i vodu i masnoću, što znači da se prljavština s kože uklanja u isto vrijeme – i to super nježno i temeljito. Micelarni proizvodi su napravljeni za uklanjanje šminke topive u vodi i ostataka topljivih u mastima. To ih čini pravim must haveom za čišćenje lica.


Što je posebno kod micela?


Ali to nije sve: zbog svoje nano veličine, micele mogu transportirati hranjive aktivne sastojke poput vitamina A i E u dublje slojeve kože. Osim toga, micele se izuzetno dobro podnose, zbog čega je micelarna kozmetika prikladna za sve tipove kože.


Za razliku od klasične kombinacije vode i sapuna, koja samo površinski uklanja nečistoću s kože i napada njezin zaštitni kiseli sloj, proizvod za čišćenje s micelama posebno nježno uklanja vanjske nečistoće.


Što je micelarna voda?


Micelarna voda je tekući proizvod za čišćenje koji radi s micelarnom tehnologijom (kao i raznim sastojcima za njegu). Micelarna voda ima puno pozitivnih svojstava.


Proizvod se često naziva multitalentom jer spaja losion za čišćenje i tonik za lice, čime ubrzava beauty rutinu. Molekule za čišćenje obavijaju čestice prljavštine i ostatke šminke i privlače ih poput magneta.


Čak se i vodootporna šminka s očiju može lako ukloniti na ovaj način. Agresivno trljanje pri skidanju šminke konačno je povijest.


Kome je namijenjena njega micelama?


Uklanjanje šminke, prljavštine i drugih naslaga s lica prije odlaska na spavanje jedan je od najvažnijih koraka u vašoj rutini njege kože i nikada ga ne smijete zanemariti.


Uz micelarnu vodu, čišćenje lica do dubine pora djeluje brzo i jednostavno. Osim toga, nježna micelarna voda za čišćenje prikladna je za sve tipove kože, čak i za izrazito osjetljivu kožu.


I dalje treba koristiti vodu s micelama koja je prilagođena vašem tipu kože (jer i ostali sastojci trebaju odgovarati tipu kože). 


Koja je micelarna voda najbolja? 


U džungli micelarnih proizvoda sada postoji veliki izbor kozmetičkih proizvoda koji koriste micelarnu tehnologiju.


Od klasične vode preko sredstava za čišćenje s mekom, mliječnom teksturom do maramica koje sadrže aktivni sastojak – postoji pravi proizvod za svaku potrebu nanošenja i svaki tip kože, na vama je samo da odaberete onaj prema vlastitom tipu kože i uživate u prekrasnom i čistom licu.