Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

DAŠAK PRAVOG SREDOZEMLJA

Spanakopita je grčki klasik idealan za sve prigode

Autor: Life

03.04.2024. 09:18
Spanakopita je grčki klasik idealan za sve prigode

Foto: iStock/NL



Grčka kuhinja je puno više od gyrosa i souvlakija. Brojna vegetarijanska jela također donose i štih Egejskog mora na stol, a neke od vegetarijanskih delicija su i grčka salata, musaka i prasorizo, riža s porilukom i limunom.


No, možda najkultnije jelo je upravo spanakopita, prekrasno aromatično vučeno tijesto sa špinatom i feta sirom, a koplja se lome je li ukusnije hladno ili toplo. U svakom slučaju oduševljava!


Sastojci:


  • 12 listova vučenog tijesta
  • 2 glavice crvenog luka
  • 5 zgnječenih češnjaka
  • 800 g nasjeckanog špinata
  • 200-300 g feta sira
  • 50 g maslaca
  • maslinovo ulje
  • Crni sezam
  • Sol i papar

Priprema:


Za izradu tijesta odvojite listove i svaki premažite maslinovim uljem, a zatim ih stavite jedan na drugi. Potrebne su četiri porcije po tri lista. Ostavite sa strane pokriveno vlažnom kuhinjskom krpom. Za nadjev, špinat blanširajte u loncu kipuće vode. Zatim uronite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja.




Stavite špinat u kuhinjsku krpu i dobro ga ocijedite da uklonite višak vode. Po potrebi nasjeckajte na sitne komadiće. Luk popržite na tavi na malo maslinovog ulja dok se lagano ne karamelizira. Dodajte češnjak i pržite dvije minute. Ugasite vatru i dodajte špinat te promiješajte.


Zatim sve izlijte u zdjelu i preko toga izmrvite fetu, dobro promiješajte i začinite po želji. Solite pažljivo jer je feta dosta slana.


Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite posudu za pečenje promjera 30 cm. U podmazanu posudu stavite prva tri lista tijesta. Preko toga žlicom rasporedite trećinu smjese od špinata, zatim na vrh stavite drugi dio tijesta i opet na vrh stavite špinat i ponovite.


Na kraju prekrijte posljednja tri lista tijesta i premažite ih s dovoljno maslinovog ulja. Višak stranica tijesta preklopite prema unutra i pospite sezamom. Pecite 50 minuta dok ne porumeni i postane hrskavo. Izvadite iz pećnice i poslužite.