Foto: Pixabay
Pizza je jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje
Pizza i pinsa, dva protagonista talijanskog kulinarstva, jedinstveni su izrazi gastronomske kreativnosti.
Iako imaju zajedničke korijene, ova jela imaju značajne razlike u povijesnom, geografskom podrijetlu, okusu i upotrebi.
Otkrivamo vam karakteristike pizze i pinse, a zatim ostavljamo vama da odlučite koje je vaše omiljeno jelo.
1. Pizza
Pizza je jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje i jedno od najboljih jela na svijetu prema nedavnoj ljestvici.
Jednostavno tijesto od brašna i vode, bogat i ukusan začin, brzo kuhanje u pećnici na drva: komponente su koje ovaj domaći proizvod čine tako kultnim i prepoznatljivim u svakom kutku svijeta.
No, nažalost, kako to često biva s iznimno poznatim proizvodima, napuljska pizza također je jedno od jela koja se najviše imitiraju i krivotvore, a nauštrb kvalitete konačnog proizvoda.
Zbog toga je, kako bi zaštitila njezinu povijest i karakteristike, Europska unija nedavno uvrstila “napuljsku pizzu” među zajamčene tradicionalne specijalitete, uspostavivši ad hoc uredbu koja štiti autentični recept od imitacija.
Napuljskom pizzom može se stoga zvati samo ako su zajamčene neke karakteristike koje se odnose na pripremu, a to su:
- minimalni broj sati dizanja tijesta
- ručno razvučeno tijesto
- metode punjenja
- kuhanje isključivo u pećnici na drva na temperaturi od 485°C
- visina vijenca je 1-2 cm
- korištenje osnovnih sirovina koje su isključivo proizvedene u Italiji – npr. ekstra djevičansko maslinovo ulje, svježi bosiljak, Mozzarella di Bufala Campana DOP, pelati ili svježe cherry rajčice
Osim zakonom zaštićene “napuljske pizze”, svestranost ove namirnice inspirirala je brojne varijante – uključujući pizzu na kriške, bijelu pizzu i gurmansku pizzu s inovativnim sastojcima.
2. Pinsa
Pinsa, međutim, ima još starije korijene koji datiraju iz starog Rima: u carsko doba, zapravo, “primitivna” verzija pinse (hrskavije) konzumirala se kao popularna hrana, začinjena različitim sastojcima.
Tijekom stoljeća pinsa je polako zaboravljena, također i zbog širenja napuljske pizze, ali posljednjih desetljeća došlo je do (srećom) pravog ponovnog rođenja ovog tipičnog proizvoda srednje Italije.
Pinsa možda izgleda kao pizza, razlikuje se samo po blago izduženom ovalnom obliku, ali u stvarnosti se ističe svojom mekom i višom podlogom od one od pizze, pripremljene od mješavine brašna, uključujući pir, rižu i soju, koja daju proizvodu jedinstvenu lakoću.
Pinsa se može ukrasiti sastojcima kao što su stracchino, tikvice na žaru, sirova šunka pa čak i smokve, dodajući dašak inovativnosti kulinarskoj tradiciji.
Stvar ukusa
Zaključno, i pizza i pinsa utjelovljuju talijansku ljubav prema kvalitetnoj hrani – iako s karakterističnom poviješću, podrijetlom i karakteristikama.
Dok pizza slavi napuljsku tradiciju, sa svojim tipičnim bojama i okusima (cherry rajčice, bosiljak, buffalo mozzarella), pinsa nudi modernu i inovativnu interpretaciju vrlo drevnog recepta, koji svoje korijene vuče iz rimske povijesti.
najnovije
najčitanije
Nogomet
održan ždrijeb
Evo protiv koga će Vatreni igrati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.
Županija
DVIJE STAMBENE ZGRADE
U Benkovcu svečano uručivanje ključeva stanarima novih stambenih zgrada
Zadar
REFORMA KURIKULA
Pomorci ogorčeni zbog manje sati engleskog: “Slabije poznavanje jezika smanjuje mogućnost zapošljavanja”
Zadar
MATE GRGAT
Večeras na Advent stiže glas Dalmatinske zagore i Mediterana
Zadar
NAJAVA RADOVA
Odvodnja počinje s radovima na Vidikovcu, donosimo detalje
Županija
pitanje zaštite
RAT NA OTOKU Simbol čipke kao kamen razdora Pažana i Novaljaca
Zadar
LUKSUZNI HOTEL
Na prvom Danu karijera Zadrani upoznali privlačne ponude Hyatta
Plodovi zemlje i mora
najulov 2024.
Neočekivan ulov mladog ribolovca Andrije Reljića s Dugog otoka
Zadar
NAJAVA
Fra Marin Karačić predvodi adventsku duhovnu obnovu na Bokanjcu
Zadar
kandidat za župana