Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Uključio se i sud

Škrti muž nije dozvoljavao ženi da se tušira više od jednom tjedno

Autor: Portal Novi list

22.02.2023. 19:49
Škrti muž nije dozvoljavao ženi da se tušira više od jednom tjedno

Foto: PexelsTuširanje joj je bilo dopušteno samo jednom tjedno, smjela je koristiti vrlo malo toaletnog papira, a u umivaoniku je trebala spremati vodu koju je koristila za pranje lica. To su samo neke od apsurdnih situacija koje je proživjela jedna žena iz Bologne pod pritiskom svoga supruga koji je nadzirao sve troškove njihova domaćinstva, piše La  Stampa. Štednja je za njega bila prava opsesija. Ali, kada se ekstremna štednja nametne supruzi ili nekom drugom članu obitelji, ona se može pretvoriti u kazneno djelo – zlostavljanja. O tome je odlučio Vrhovni sud koji je potvrdio kaznu nasilnom suprugu jer je svoju ženu prisilio na višegodišnju “štednju u domaćinstvu”.


Opsesivna kontrola


Prema riječima sudaca, muškarac s prebivalištem u Bologni koji je iznimno škrt ugnjetavao je suprugu, opsesivno je kontrolirajući. Suci su također istaknuli da obitelj nije bila u financijskim poteškoćama, budući da su oba supružnika imala posao i plaću. Unatoč tome, muž je svojoj supruzi nametnuo način života koji podrazumijeva žrtvovanje i ograničenja, čak i kad je riječ o svakodnevnom vođenju kućanstva.

Tijekom kupovine, na primjer, žena nije smjela kupiti brendirane proizvode, već samo one “na akciji, što je vrijedilo za kućne potrepštine i za odjeću”. Stroga pravila također su se odnosila na “obiteljski život i intimnu njegu”. Naime, žena je priznala da je smjela koristiti “samo dva listića toaletnog papira, a u umivaoniku je trebala spremati vodu koju je koristila za pranje lica radi ponovne uporabe, dok se tuširati smjela samo jednom tjedno”. Osim toga, muž je naredio da za jelo smije koristiti samo žlicu ili vilicu i jedan tanjur po obroku.


Suprug joj je također predbacivao da stalno krši pravila te ju je nazivao rasipnicom. Prema riječima sudaca, uspostavio je u kući “ozračje ugnjetavanja”. U presudi su suci Vrhovnog suda objasnili da su njegova  “ponašanja popraćena posebno bolnim metodama kontrole, toliko da je žena bila prisiljena bacati račune iz dućana, sakrivati kupljenu robu, puštati kupljene namirnice kod svojih roditelja, zamoliti svoje prijatelje da suprugu kažu da su joj poklonili nešto što je ustvari kupila”.


Izvadio korišteni papir iz smeća…


Kakva je bila situacija u kući najbolje opisuje sljedeća epizoda: Jednom je prilikom žena bacila korišteni kuhinjski papir u kantu za smeće, no muž ga je izvadio i rekao da je papir još uvijek upotrebljiv te da se čak može podijeliti na deset komadića i koristiti, piše Il Messaggero.


Ženine prijateljice i njen otac svjedočili su na sudu te rekli da je nasmijana i zdrava žena tijekom suživota s mužem postala izolirana te je izgubila samostalnost i počela je patiti od psihičkih problema.