Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najbolji savjeti i trikovi

Sjajna koža najbolje se postiže uz vitamin C, koristite ga i zimi

Autor: Mija Dropuljić

16.12.2022. 08:13
Sjajna koža najbolje se postiže uz vitamin C, koristite ga i zimi

Foto: iStock

Vitamin C je glavna namirnica u njezi kože, ali koje su dobrobiti ovog sastojka i za koga je idealan?Vitamin C ima važnu ulogu u njezi kože te se može opisati kao superzvijezda među sastojcima protiv starenja. Nudi antioksidacijsku zaštitu od štetnih utjecaja iz okoliša, uključujući onečišćenje zraka i UV zračenje, koji trajno iritiraju našu kožu i posljedično njezino brže starenje.


Osim toga, vitamin C pomaže u smanjenju već postojećih znakova starenja kao što su bore, fine linije i gubitak čvrstoće. Osobito površinske pigmentacije, koje su uzrokovane oštećenjem od sunca i mogu učiniti vaš ten nejednakim, mrljastim ili bez sjaja, dugoročno se smanjuju redovitom upotrebom proizvoda s vitaminom C. Rezultat jest da vaša koža postaje ujednačenija, izgleda mlađe i vraća joj se prirodan sjaj.


Sve ovisi o pravom pakiranju


Kada je vitamin C izložen svjetlu i zraku, brzo gubi snagu. Stoga je bitno obratiti pozornost na pakiranje proizvoda. Neprozirne tube ili bočice, po mogućnosti s dozatorima s pumpicom, idealne su za održavanje dugotrajne stabilnosti sastojka. 


Kombinirajte vitamin C s kremom za sunčanje 
Tko ispod jutarnje kreme za sunčanje ili dnevne kreme sa zaštitnim faktorom koristi proizvod koji sadrži vitamin C, pojačava njegov učinak i sprječava nova oštećenja od sunca.


Obratite pozornost na formulaciju


Kombinacije vitamina E, ferulinske kiseline i vitamina C posebno su učinkovite protiv promjene boje i dulje ostaju stabilne. 


Ne gubite cilj iz vida


Za tvrdokorne kožne probleme, kao što su smeđe mrlje, potrebna je dugotrajna upotreba proizvoda s vitaminom C prije nego što vidite prve rezultate. Dakle, ostanite strpljivi!


Kako pronaći pravi proizvod s vitaminom C za sebe?


Vitamin C nudi se u širokom rasponu vrsta proizvoda i koncentracija. Pravi izbor za vas ovisi o složenosti problema vaše kože i osobnom ukusu. Uz neujednačen, blijed ten i fine bore, čak i niske koncentracije vitamina C od 0,3-2% prikladne su za opskrbu kože antioksidansima. Veće koncentracije vitamina C od 5% ili više pomoći će vam kod tvrdokornih problema kao što su diskoloracija, bore ili gubitak čvrstoće uzrokovane oštećenjima od sunca.


Ako se pitate je li za vas bolji serum ili hidratantna krema s vitaminom C, trebali biste dobro pogledati svoju trenutnu rutinu i što vam trenutno nedostaje. Ako tražite dodatni proizvod koji je posebno namijenjen smanjenju tvrdokorne pigmentacije, tada ćete najvjerojatnije biti zadovoljni visoko koncentriranim boosterom ili tretmanom. S druge strane, ako se fokusirate na sjaj i samo na laganu diskoloraciju, tada će vam bolje pristajati niskodozirani serum, maska ili hidratantna krema s vitaminom C.