Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Energija i snaga duha

Simbolika crvene boje cvijeća: Znate li što predstavljaju crvena orhideja ili božićna zvijezda?

Autor: Jelena Sedlak

05.12.2022. 07:17
Simbolika crvene boje cvijeća: Znate li što predstavljaju crvena orhideja ili božićna zvijezda?

Foto: iStock

Crveno cvijeće, istina, simbolizira boju srca i boju zacrvenjelih obraza, ali predstavlja li ono zaista ljubav?Crvena je svuda u svijetu jedna od najomiljenijih boja za cvjetni buket. Zahvaljujući crvenim ružama, nitko se ne pita što one znače u svijetu romantike. Zato su one savršen dar za proslavu obljetnica romantične veze ili braka, pa ipak, to nije svo značenje koje crveno cvijeće ima.


Crveno cvijeće, istina, simbolizira boju srca i boju zacrvenjelih obraza, ali predstavlja li ono zaista ljubav? Ono predstavlja i snagu, vitalnost i jake obiteljske veze. Crvena boja, kao boja krvi, povezuje se s nepresušnom energijom i snagom duha. Krv i njena boja također označavaju krvnu vezu među članovima obitelji. No, što buket crvenog cvijeća znači u drugim dijelovima svijeta?


Za Dan žena u Rusiji ženama i djevojkama se daruju crvene ruže u znak zahvalnosti i privrženosti. Na Dalekom istoku i u Kini crvena boja predstavlja sreću i predstojeću radost. Ta simbolika pretvara crveno cvijeće u odličan dar za čestitanje na nečijem uspjehu ili kao izraz želje za dobrim zdravljem i prosperitetom. U Indiji i Nepalu crvena boja je neizostavni dio svadbene svečanosti, na kojoj buduća nevjesta nosi sari jarko crvene boje.
Koje cvijeće crvene boje je najpopularnije? To su najprije ruže, krizanteme, ljiljani, gerberi, amarilisi, tulipani, zumbuli, anturiumi i karanfili. Cvijeće crvene boje omogućit će vam da kažete mnogo više od samo onog uobičajenog »volim te«, primjerice hrabrost, želju i snagu, ozbiljnu naklonost, otvorenost i intimnost. Evo nekoliko cvjetnica crvene boje koje cvjetaju u jesen.


Crveni zvjezdan je primjerice simbol nepobitne odanosti, a bio je veoma popularan u grčkoj mitologiji. Ovo cvijeće u vazi traje i po dva tjedna, tako da će onoga kome se daruje uveseljavati dulje vremena.


Crvene krizanteme u jesen su simbol radosti i ljepote, a kako se smatraju i simbolom rođenja, možete ih darovati prigodom posjeta novorođenom djetetu u vrijeme adventa.


Anemone, koje su tako poznata inspiracija slikarima, u crvenoj boji predstavljaju znak ljubavi, pa su jedan od najomiljenijih cvjetova u svadbenim buketima.


Crveni gerberi podsjećaju na sunce, a njihova jednostavnost i ekspresija sreće čine ih petim po redu najpopularnijim cvijetom za iskazivanje romantičnih osjećaja.


Pijetlova krijesta sa svojom vunastom strukturom također je vrlo popularna crvena cvjetnica, a kao rezano cvijeće traje do dva tjedna.


Crveni stolisnik je jedna od najstarijih biljaka korištenih u medicini, a smatra se zaštitnicom kako fizičkog, tako i duševnog zdravlja. Možete ga kombinirati s drugim cvjetnicama komplementarne boje u jednostavan, ali neodoljiv buket.


Foto: iStock


Crveno cvijeće u zimu


Ruže mogu biti u raznim nijansama crvene boje. Jarko crvena simbolizira ljubav i dublje namjere, a one tamnijih nijansi nagoviještaju ljubav u nastanku, onu koja još nije otvoreno iskazana.


Jarko crveni karanfili označavaju nečije obožavanje, a u umjerenijim tonovima isto ono što i crvene ruže.


Amarilis u crvenoj boji označava odlučnost, ponos i ljepotu, baš onako kako se zvala mlada grčka djeva po kojoj je dobio ime. Označava i veliku snagu.


Božićna zvijezda simbol je veselja i proslave, a najpopularnija je u Americi, Meksiku i Turskoj.


Orhideja u crvenoj boji simbol je snage i hrabrosti.