Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Bitna stvar

Saznajte kakvo je osvjetljenje optimalno za nanošenje besprijekorne šminke

Autor: Lucija Sučić

28.12.2022. 07:53
Saznajte kakvo je osvjetljenje optimalno za nanošenje besprijekorne šminke

Foto: Unsplash

Pravilno osvjetljenje presudno je za finalni lookStručnjaci za ljepotu, ali i amaterski vizažisti složiti će se da je pravilno osvjetljenje presudno u finalnom izgledu šminke.


Rasvjeta je zapravo jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju šminkanje, jer bez odgovarajućeg osvjetljenja možda nećete vidjeti boje kakve one zaista jesu ili će vam promaknuti neki dio lica gdje možda niste izblendali puder, što će imati velikog utjecaja na finalni izgled make upa.


U slabijem ili neadekvatnom osvjetljenju šminka gotovo uvijek izgleda dobro, no kada izađete na danje svjetlo pokaže se koliko je zapravo “pogođena”. To sve govori u prilog tomu koliko je rasvjeta važna, pogotovo prirodna dnevna svjetlost.
Ona je nedvojbeno najbolja rasvjeta za nanošenje šminke jer daje najprecizniji odraz vašeg lica. Štoviše, prirodno svjetlo ravnomjerno se raspršuje po licu tako da vrlo brzo možete uočiti ako nešto nije pravilno naneseno ili adekvatno uklopljeno u look.


Ako imate mogućnost šminkanja pored prozora, iskoristite ju, jer će vam prirodno dnevno svjetlo pružiti preciznost koja vam je potrebna za nanošenje besprijekorne baze.


Što ako nema sunčeve svjetlosti?


Jasno je da iz više razloga ne postoji uvijek luksuz šminkanja na prirodnom dnevnom svjetlu, no postoje neki trikovi koje možete napraviti i barem približno ga rekreirati.


Jedna od opcija je investirati u žarulje koje oponašaju prirodno svjetlo. Postavljanje nekoliko dnevnih žarulja u vašoj kupaonici ili oko ogledala za šminkanje odličan je način da osigurate da ne završite s neublendanim korektorom, previše bronzera i slično.


Važan je i položaj svjetla


Vizažisti ističu kako svjetlo treba ravnomjerno padati na sve strane lica, što znači sa strane, odozdo i odozgo.


Za najbolje rezultate postavite izvor svjetla tako da vam osvjetljava lice sprijeda. Rasvjeta iznad glave ili rasvjeta odozdo baca prevelike sjene što čini ravnomjernu aplikaciju šminke otežanom i najčešće rezultira sa jednostavno previše šminke na licu.


Osvjetljenje koje trebate izbjegavati prilikom nanošenja šminke


Nastojte izbjegavati fluorescentna, žuta i ružičasta svjetla. Fluorescentna svjetla imaju tendenciju “ispirati” vašu kožu i naglašavati nepravilnosti, dok žuta i ružičasta svjetla imaju zamagljujući efekt, ali s druge strane otežavaju uvid u boje kakve zaista jesu, kao i blendanje šminke.