Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bitno za znati

Četkice za šminkanje: kompletan vodič s pojašnjenjima za 14 različitih modela

Autor: Lucija Sučić

13.12.2022. 07:23
Četkice za šminkanje: kompletan vodič s pojašnjenjima za 14 različitih modela

Foto: iStock

Svaka od njih ima specifičnu namjenuKolekcija kvalitetnih četkica za šminku dobar je ulog jer svaka od njih ima specifičnu namjenu, a s dobrom četkicom šminka će izgledati besprijekorno te će prava četkica uvelike olakšati i ubrzati proces šminkanja.


Postoji mnogo vrsta različitih čestica i ponekad se doista lako izgubiti u moru ponude, stoga donosimo kompletan vodič s detaljnim pojašnjenjima svake pojedine vrste četkica za šminku.


Četkica za podlogu


Mnogi makeup artisti preporučiti će četkicu za nanošenje podloge sa ravno odrezanim, gustim i tvrdim dlačicama kako bi se podloga ravnomjerno nanijela bez ostavljanja tragova na koži.
Za optimalno nanošenje, nanesite nekoliko točkica pudera na čelo, obraze, nos i bradu te četkicom rasporedite puder po licu.


Četkica za “stippling”


Stippling bi u prijevodu značilo točkanje, a ova četkica može se koristiti za nanošenje podloge, ali i za bronzera, rumenila i highlightera.


Kod ove je četkice specifično to što ima dvije različite vrste dlačica na vrhu s čijom primjenom možete stvoriti veoma prirodan i nježan look.


Četkica za korektor


Za precizno nanošenje korektora idealna je malena četkica koja izgleda kao umanjena verzija četkice za podlogu.


Njene su dlačice također ravno rezane kako bi tapkanjem u kožu omogućile besprijekorno nanošenje korektora i njegovo stapanje s kožom.


Četkica za puder u prahu


Nakon nanošenja tekućeg pudera mnogima je praksa “setirati” ga puderom u prahu kako bi šminka ostala u što većoj mjeri netaknuta.


Ova četkica pri vrhu je okrugla te je na dodir nježna i gotovo paperjasta kako biste mogli nanijeti puder u prahu bez uništavanja podloge.


Četkica za rumenilo


Kod korištenja rumenila važno je koristiti adekvatnu četkicu jer inače rumenilo može ispasti veoma mrljavo i neprirodno.


Izgledom podsjeća na četkicu za puder u prahu, no puno je manja kako bi se prilagodila veličini obraza te kako biste precizno mogli nanijeti rumenilo na obraze.


Četkica za konturiranje


S konturiranjem, bilo da se radi o proizvodima u prahu ili onim kremastim, licu ćete podariti dimenziju i dubinu, u čemu je najbolji saveznik ova četkica koja ima nakošene dlačice radi što veće preciznosti.


Proizvode za konturiranje nanesite na prirodna udubljenja na licu te ih dobro stopite s kožom.


Četkica za bronzer


Bronzer je proizvod kojim ćete postići osunčani look na vašem licu, a četkica za bronzer također ima koso odrezane dlačice samo što su još mekanije od one za konturiranje kako bi se bronzer jednako nanio na željena mjesta na licu i kako ne bi izgledali umrljani.


Kod bronzera započnite s malo proizvoda te ga nadograđujte po potrebi na udubljenja na obrazima, vrhu čela i rubu čeljusti.


Četkica za highlighter


S ovom četkicom nećete pogriješiti pri odabiru upravo radi njenog specifičnog izgleda poput lepeze. Ona služi za nanošenje highlightera kojeg je idealno staviti na vrhove jagodičnih kosti.


Četkica za sjenilo


Postoji nekoliko vrsta četkica za sjenilo, a sve su generalno puno manje i tvrđe nego ove za lice spomenute do sada.


Ova najjednostavnija izgleda kao mini verzija četkice za podlogu i koristi se za nanošenje sjenila i baze sjenila na kapak.


Četkica za pregib


Za nanošenje sjenila na pregib oka što ječ esta praksa za tehnike poput “cut creasea” i “smokey eyea”, ova četkica odličan je dodatak. Radi svoje veličine omogućava precizno nanošenje sjenila na pregib oka.


Četkica za blendanje


Ovo je jedna od najpopularnijih četkica za sjenilo, a kao što ime govori, koristi se za blendanje odnosno miješanje sjenila na kapku kako bi se postigao ugodan prijelaz boja.


Četkica za tuš


Mnogi umjesto aplikatora koji dolaze sa tušem za oči odabiru koristiti tanku i preciznu četkicu kojom ćete gotovo uvijek postići “oštar” i definiran look.


Četica za obrve i/ili trepavice


Nalik na štapić za maskaru, ovom četkicom možete ili počešljati i razdvojiti trepavice nakon nanošenja maskare ili ju pak koristiti za češljanje i oblikovanje vaših obrva.


Četkica za ruž


Četkica za ruž plosnata je i malena četkica kojom možete ruž nanijeti na vrlo precizan način i time smanjiti šansu da ćete pogriješiti, što se nerijetko dešava kada ruž nanosimo direktno. Također, odlična je u miješanju dvaju ili više boja ruža.