Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Primarna emocija

Savjeti uz koje ćete pobijediti strah i istrenirati um da se nosi s njim

Autor: Šarlota Brnčić

20.11.2022. 07:26
Savjeti uz koje ćete pobijediti strah i istrenirati um da se nosi s njim

Foto: Foto Pexels

Ako nas strah blokira i ne dopušta nam da se razvijamo u životu, došlo je vrijeme da se s njim suočimoStrah je jedna od primarnih emocija zajedničkih cijelom čovječanstvu, uz radost, tugu, ljutnju i gađenje. Ako nas strah blokira i ne dopušta nam da se razvijamo u životu, došlo je vrijeme da se s njim suočimo.


Pogrešno je uvijek tretirati strah kao negativnu emociju. Emocije, same po sebi, nisu ni negativne ni pozitivne.


Na primjer, upravo nas strah može upozoriti na opasnost, može nam omogućiti da izbjegnemo nevolje ili nam čak može spasiti život.
Da oni koji se penju na planinu ne osjećaju strah, ne bi pribjegavali svim mjerama opreza potrebnim da se zaštite i riskirali bi pad u klanac.


Stoga smo vidjeli da strah može imati pozitivnu vrijednost u mnogim slučajevima. Ponekad nam se, međutim, isti strah može činiti negativnim jer nas može blokirati pred preprekom i stati između nas i projekata koje bismo željeli izvesti.


U obje situacije postoji zajednički nazivnik: strah se mora prepoznati i prihvatiti. Prvo moramo priznati da se bojimo, znati kakve emocije osjećamo i razumjeti štiti li nas taj strah ili koči.


Eliminirati strah ne samo da je pogrešno, već je vjerojatno čak i nemoguće. Ali strah se može razumjeti, njime se može upravljati ili se s njim suočiti ovisno o životnim situacijama kroz koje prolazimo.


Strah je emocija povezana s instinktom preživljavanja.


No, postoje strahovi različitih razina koji ne ugrožavaju naše živote i s kojima se, naprotiv, možemo i moramo suočiti kako bismo živjeli bolje.


Na primjer, neki ljudi se boje govoriti u javnosti, drugi odustaju od putovanja jer se boje letjeti avionom ili brodom, a treći pate od strahova ili fobija koje im ograničavaju život.


Ovisno o vrsti straha koji osjećamo i problemima s kojima se susrećemo u svojoj egzistenciji, možemo se odlučiti potražiti pomoć stručnjaka kako bismo mogli doći do korijena svojih strahova i suočiti se s njima.


To može biti psiholog, psihoterapeut, stručnjak za savjetovanje ili hipnozu. Joga i meditacija koje se prakticiraju pod vodstvom kvalificiranog učitelja mogu promijeniti živote onih koji ih prakticiraju i pomoći ljudima da drugačije protumače svoje strahove i nose se s njima kako bi se osjećali bolje.


Jednostavna tehnika koja nas priprema za situaciju koja nas plaši je vizualizacija. Vizualizacije su često uključene u područje joge i meditacije, ali i kod onih koji koriste terapijski pristup blizak psihologiji.


Prije nego što se suočimo s važnom obvezom ili situacijom koja nas plaši, nastojimo ne razmišljati o najgorem, jer dijelom naš um sa svim svojim ograničenjima može pomoći u oblikovanju naše budućnosti baš kao što to ne bismo željeli ako nismo u stanju kanalizirati svoje misli u najboljem slučaju.


Sugestija je da se vizualiziramo kako jaki, hrabri i odlučni možemo podnijeti razgovor za posao, ispit, ispitivanje, operaciju, liječnički pregled, sportsko natjecanje ili bilo koju drugu situaciju koja nam izaziva strah.


Zahvaljujući kreativnim vizualizacijama, um se trenira da se suoči sa strahovima. Slične vježbe vizualizacije također predlažu vrhunskim sportašima kada treniraju za važno natjecanje.


To je zato što je treniranje uma da se nosi sa životnim situacijama koje nas plaše jednako važno kao i treniranje tijela za sportsko natjecanje.


Dobro znamo da često sami sebi svojim mentalnim konstrukcijama postavljamo granice. Kreativna vizualizacija, meditacija i druge tehnike mentalnog treninga mogu biti pobjednička strategija za stjecanje veće hrabrosti i samopouzdanja.