Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

”uradi sam”

Šarmantni ukrasi za božićno drvce i dom koji spajaju kreativnost i održivost

Autor: Lucija Sučić

19.12.2022. 07:11
Šarmantni ukrasi za božićno drvce i dom koji spajaju kreativnost i održivost

Foto: iStock

Upustite se u izradu blagdanskih dekoracija koje će donijeti poseban čar vašem domuBlagdani su prije svega doba zajedništva i vrijeme za obitelj, a jedan od najboljih načina za kvalitetno provođenje vremena s mališanima su kreativne aktivnosti.


Obožavatelji ”uradi sam” projekata znaju koliko ih zadovoljstvo čeka kada nakon nekoliko sati ili dana napornog rada vide svoj projekt u njegovom punom sjaju.


Ovih blagdana spojite kreativan duh i duh održivosti u jedno te se upustite u izradu blagdanskih dekoracija koje će donijeti poseban čar vašem domu, dok će mališani zasigurno biti ponosni što će svoje kreacije moći pokazivati kako ukućanima tako i gostima.
Donosimo dvije ideje za izradu božićnih ukrasa koje su veoma jednostavne, a materijali koji će vam biti potrebni ne koštaju puno te ih većinu imate već kod kuće.


BOŽIĆNA JELA S PAŠTOM


Sve što je vama i vašim klincima potrebno za izradu simpatičnog božićnog drvca su vruće ljepilo, karton, pašta i mašne, odnosno ukrasi po želji. U primjeru su korištene crvene mašnice, ali možete se poigrati vlastitim idejama i napraviti drvce u nekoj drugoj boji ili pak kombinirati raznobojne mašnice za lijepu i raskošnu jelu.


Prvo uzmite karton i ”zarolajte” ga tako da tvori oblik ”tuljca” ili stošca. Slobodno ga učvrstite vrućim ljepilom s unutarnje strane kako se ne bi rastvorio. Zatim ćete uzeti paštu i jedan po jedan komad lijepiti na karton tako da krenete u smjeru ”odozdo prema gore”.


Paštu ćete slagati po redu tako da prvo zaokružite donji red i zatim nižete komade pašte sve do vrha. Na svaku je pašticu potrebno dodati malo vrućeg ljepila kako ove improvizirane iglice ne bi otpale s jele.


Kada ste zalijepili i zadnju paštu, pustite sat vremena kako bi se sve dobro osušilo i stislo. Do tada pripremite mašnice ili neke druge ukrase koje želite iskoristiti za svoju unikatnu jelu. Provjerite je li se ljepilo osušilo i zatim pričvrstite mašne i ostale dekoracije koje ste odabrali za ovaj projekt.


Foto: iStock


MIRISNI UKRASI


Ukrase za božićno drvce možete vrlo jednostavno izraditi i sami. Predlažemo da iskoristite ono što imate kod kuće, primjerice koru od naranče, ili većih limuna, od kojih ćete u nekoliko jednostavnih koraka lako izraditi neodoljivo mirisne dekoracije.


1. korak


Pripremite materijale i “alat” – koru naranče (ili limuna) i izrezivače za kolače.


2. korak


Izrežite željene oblike koristeći kalupe.3. korak


Izrezane ukrase umetnite između dva masna papira i lagano ih pritisnite srednje toplim glačalom kako biste ih izravnali i lagano posušili.4. korak


Iglom za pletenje ili čačkalicom probušite rupice kroz koje ćete provući uže ili ukrasnu traku.


5. korak


Ukrase ostaviti na kalupu za pečenje za se posuše preko noći.PAHULJICE OD ŠTAPIĆA ZA UŠI


Jedan od prepoznatljivih blagdanskih motiva zasigurno je pahuljica koju je moguće izraditi na različite načine. Za pahuljicu od higijenskih štapića za uši bit će vam potrebno ljepilo, škare, komadić špage i nekoliko higijenskih štapića. Dio štapića pustite čitavima, dok drugom dijelu odrežite pamučne vrhove.


Na papiru za pečenje posložite ih u željeni oblik pahuljice te iz uz malo ljepila pričvrstite na mjestima gdje se dodiruju.


Za kraj, dodajte im špagicu i objesite ih na neko lijepo mjesto u vašem domu ili pak njima okitite zajedno božićnu jelku!


Foto: iStock