Foto: Pixabay
Rezultat je isti, no sadrži više korisnih sastojaka za vaše zdravlje
Umjesto maslaca, u receptu možete pronaći kukuruzno ili rižino ulje: rezultat je isti kao i originalni, ali s više korisnih sastojaka za zdravlje jer su zasićene masnoće maslaca zamijenjene višestruko nezasićenim masnoćama biljnog ulja, saveznicima srca.
To vam omogućuje da u ovom kolaču uživate kao u ukusnoj iznimci unutar zdrave prehrane, čak i na dijeti.
Lagana Sacher torta sadrži nekoliko važnih sastojaka, prije svega tamnu čokoladu, čiji su pozitivni učinci danas već općepriznati.
Saznajte kako napraviti ovaj primamljivi kolač i iskoristite blagodati za svoje tijelo.
Sastojci:
- 75 g tamne čokolade
- 60 g žumanjaka
- 90 g bjelanjaka
- 50 g kukuruznog ili rižinog ulja
- 65 g brašna
- 20 g šećera u prahu
- 70 g granuliranog šećera
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 150 g kompota ili džema od marelica bez šećera
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 50 ml poluobranog mlijeka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170-180°. Nasjeckajte tamnu čokoladu, a zatim je otopite na vodenoj kupki.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke stavite u zdjelu čistu od ostataka masnoće.
Žumanjke tucite s 20 g šećera u prahu i prstohvatom soli dok ne postanu svijetli, nabubreni i pjenasti, oko 10 minuta.
U ovom trenutku polako dodajte ulje i ponovno promiješajte.
Dodajte otopljenu čokoladu, mora biti topla, ne prevruća ni prehladna, miješajte kuhačom.
Sada dodajte prosijano brašno i pažljivo promiješajte.
Umutite bjelanjke, a kada počnu bijeliti malo po malo dodavati 70 g šećera i dalje mutiti dok se ne dobije čvrsta i sjajna smjesa.
Prvu žlicu bjelanjaka sjediniti sa čokoladnom smjesom te miješati da smjesa bude tečnija.
Sada spojite ostatak bjelanjaka sa smjesom i to laganim pokretima od vrha prema dolje, pomažući si lopaticom i nastojeći da se smjesa ne rastavlja.
Izliti u nauljen i pobrašnjen kalup, promjera oko 20-22 cm, a peći oko 40 minuta.
Izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi izvaditi iz kalupa. Vodoravno prepolovite biskvit.
Prvu ploču namazati džemom od marelica, drugom zatvoriti tortu pa namazati i površinu.
Pripremite čokoladnu glazuru: zagrijte mlijeko i kad skoro prokuha maknite s vatre, dodajte prethodno samljevenu čokoladu, dobro miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Prelijte tortu glazurom i stavite ju u hladnjak dok se glazura ne stegne.
najnovije
najčitanije
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozim vas da neumorno njegujemo prirodnu potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
KONCERT ZA PAMĆENJE
Tony cetinski uz Adija Šošu i Matiju Cveka osvojio Arsenal!
Hrvatska
FENOMEN
TikTok generacije. Zašto je tako teško odoljeti zovu društvenih mreža?
Zadar & Županija
Velika utrka
Sve je spremno za Wings for Life, atmosfera pred utrku jako pozitivna
Svijet
USVOJENA REZOLUCIJA
Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozivalo na embargo oružja Izraelu
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA