
Foto: Pixabay
Rezultat je isti, no sadrži više korisnih sastojaka za vaše zdravlje
Umjesto maslaca, u receptu možete pronaći kukuruzno ili rižino ulje: rezultat je isti kao i originalni, ali s više korisnih sastojaka za zdravlje jer su zasićene masnoće maslaca zamijenjene višestruko nezasićenim masnoćama biljnog ulja, saveznicima srca.
To vam omogućuje da u ovom kolaču uživate kao u ukusnoj iznimci unutar zdrave prehrane, čak i na dijeti.
Lagana Sacher torta sadrži nekoliko važnih sastojaka, prije svega tamnu čokoladu, čiji su pozitivni učinci danas već općepriznati.
Saznajte kako napraviti ovaj primamljivi kolač i iskoristite blagodati za svoje tijelo.
Sastojci:
- 75 g tamne čokolade
- 60 g žumanjaka
- 90 g bjelanjaka
- 50 g kukuruznog ili rižinog ulja
- 65 g brašna
- 20 g šećera u prahu
- 70 g granuliranog šećera
- 1 prstohvat soli
Za nadjev:
- 150 g kompota ili džema od marelica bez šećera
Za glazuru:
- 100 g tamne čokolade
- 50 ml poluobranog mlijeka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 170-180°. Nasjeckajte tamnu čokoladu, a zatim je otopite na vodenoj kupki.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke stavite u zdjelu čistu od ostataka masnoće.
Žumanjke tucite s 20 g šećera u prahu i prstohvatom soli dok ne postanu svijetli, nabubreni i pjenasti, oko 10 minuta.
U ovom trenutku polako dodajte ulje i ponovno promiješajte.
Dodajte otopljenu čokoladu, mora biti topla, ne prevruća ni prehladna, miješajte kuhačom.
Sada dodajte prosijano brašno i pažljivo promiješajte.
Umutite bjelanjke, a kada počnu bijeliti malo po malo dodavati 70 g šećera i dalje mutiti dok se ne dobije čvrsta i sjajna smjesa.
Prvu žlicu bjelanjaka sjediniti sa čokoladnom smjesom te miješati da smjesa bude tečnija.
Sada spojite ostatak bjelanjaka sa smjesom i to laganim pokretima od vrha prema dolje, pomažući si lopaticom i nastojeći da se smjesa ne rastavlja.
Izliti u nauljen i pobrašnjen kalup, promjera oko 20-22 cm, a peći oko 40 minuta.
Izvadite i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi izvaditi iz kalupa. Vodoravno prepolovite biskvit.
Prvu ploču namazati džemom od marelica, drugom zatvoriti tortu pa namazati i površinu.
Pripremite čokoladnu glazuru: zagrijte mlijeko i kad skoro prokuha maknite s vatre, dodajte prethodno samljevenu čokoladu, dobro miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Prelijte tortu glazurom i stavite ju u hladnjak dok se glazura ne stegne.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Dvoboj u Pragu
West Ham pogotkom u 90. minuti osvojio Konferencijsku ligu
Nogomet
Novi klub
Lionel Messi objavio da ide u Miami i objasnio zašto se nije htio vratiti u Barcu: “Nisam želio prolaziti kroz to”
Novosti
UKRAJINSKI PREDSJEDNIK
Zelenskij “šokiran” neuspjehom UN-a i Crvenog križa da pomognu nakon uništenja brane
Crna Kronika
U SPLITU
Optužena dvojica zbog nedjela protiv spolne slobode
Hrvatska
MINISTAR
Fuchs pozvao učitelje da prijave pritiske roditelja: “Ako nemaju mjeru…”
Zadar & Županija
Lijepe vijesti
Pokraj Kraljičine plaže pronađene dvije žive plemenite periske
Nogomet
NEOČEKIVANA ODLUKA
Šok među Vatrenima: Marko Livaja napustio reprezentaciju
Zadar
obavijest
Donosimo popis brojnih ulica i mjesta koja će sutra biti bez struje
Zadar
stara vaga
Mirko Blaće vratio u funkciju simbol Ulice Madijevaca, ali i jednog života
Hrvatska
Vrremenska prognoza