ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Više uzroka

Razlozi zašto bi vam mokraća mogla biti narančasta (i kada morate posjetiti liječnika)

Autor: Šarlota Brnčić

15.03.2023. 07:57
Razlozi zašto bi vam mokraća mogla biti narančasta (i kada morate posjetiti liječnika)

Foto: Pexels

Boja urina može se mijenjati i ovisi o različitim čimbenicimaNormalna boja urina kreće se od prozirne do blijedožute, ali određeni čimbenici mogu promijeniti boju.


Na primjer, kada pijete premalo, vaš urin može izgledati tamniji jer tekućine razrjeđuju žute pigmente u vašem urinu.


Dakle, što više pijete, to će vam mokraća biti svijetlija.
Ali koji su uzroci narančaste boje mokraće ? Stručnjaci su ukazali na nekoliko uzroka, od lijekova preko hrane do specifičnih zdravstvenih stanja.


Evo razloga zašto urin postaje narančast


  • Hrana: ono što jedemo može utjecati na boju našeg urina, a možda ćete primijetiti da vam je mokraća postala narančasta ako je vaša prehrana bogata beta-karotenom, a što je ako konzumirate velike količine hrane poput mrkve, slatkog krumpira i marelica.
  • Dehidracija: općenito, urin sadrži žuti pigment, pa kada ste hidrirani trebali biste imati svijetlo žutu do prozirnu mokraću. Ako ste dehidrirani, vaš urin će vjerojatno biti tamno jantarne boje.
  • Lijekovi: u većini slučajeva lijekovi mogu dovesti do promjene boje urina. Najčešći uzrok tome su laksativi koji se koriste protiv zatvora i uzrokuju promjenu boje mokraće.
  • Dodaci prehrani: mogu promijeniti našu mokraću u narančasto, a to uključuje dodatke vitamina A, B-12 i C. To se događa jer tijelo ne može uvijek apsorbirati sadržaj vitamina prisutan u tim proizvodima, koji se posljedično otpuštaju u urin. Ako ste primijetili da vam je mokraća narančasta, trebali biste provjeriti dozu tableta i provjeriti da ne konzumirate više od one doze koju vam je liječnik preporučio.
  • Problemi s jetrom: narančasti urin može značiti probleme s jetrom. Istraživanje je otkrilo da to može biti posljedica stanja koje se zove kolestaza. Ovo je potencijalno ozbiljan poremećaj jetre koji se može razviti tijekom trudnoće, a javlja se kada postoji blokada u protoku žuči između jetre i tankog crijeva. To zauzvrat dovodi do nakupljanja bilirubina u tijelu koji se oslobađa u urinu, uzrokujući njegovu tamnožutu ili narančastu boju.

Ako je vaša narančasta mokraća uzrokovana bolešću jetre, vjerojatno ćete imati i druge simptome poput bolova u trbuhu, mučnine, svrbeža i umora.


U slučaju ovih simptoma uvijek je preporučljivo konzultirati svog liječnika.