Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Zdravstveno riskantno

Razlog zašto nikako ne smijete kušati sirova tijesta za kruh, kolače i biskvite

Autor: Šarlota Brnčić

28.06.2023. 09:45
Razlog zašto nikako ne smijete kušati sirova tijesta za kruh, kolače i biskvite

Foto: Pixabay

Tko nije probao sirova tijesta, no stručnjaci upozoravaju na brašno



Često smo zabrinuti samo zbog prisutnosti nekuhanih jaja i stoga potencijalno opasnih za prijenos salmonele, no stručnjaci upozoravaju da rizici postoje i zbog sirovog brašna.


Prema istraživanju, objavljenom u The New England Journal of Medicine, čini se da čak i brašno može biti opasno u nekim slučajevima.


Naizgled bezopasna mnoga tijesta mogu “ugostiti” vlastite sojeve bakterije E. coli.




Ovaj mikroorganizam često živi i razmnožava se u vlažnim okruženjima kao što je meso ili zeleno lisnato povrće pakirano u vrećice, ali također može napredovati u suhim okruženjima.


Ove bakterije mogu mjesecima preživjeti u stanju dehidracije, a zatim se ponovno aktivirati u kontaktu s vodom.


Čak vam i ne trebaju velike količine da vam bude muka jer već i mali okus brašna ili druge kontaminirane hrane može biti dovoljan.


Kao što je rekao Samuel J. Crowe, epidemiolog u odjelu za bolesti koje se prenose hranom, vodom i okolišem pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC):


Bakterije nisu ravnomjerno raspoređene u vreći brašna. Mala količina može biti jako loša za vas. Imao sam E. Coli i salmonelu i to je prokleto gadno.”


Zbog zabrinutosti koju izaziva konzumacija sirovih jaja, mnogi ljudi izbjegavaju kušati tijesto koje ih sadrži, no često se, upozoravaju stručnjaci, potencijalni rizici od brašna podcjenjuju.


Zapravo, u slučaju E. Coli, ljudi bi se mogli boriti s krvavim proljevom, povraćanjem, dehidracijom i rizikom od razvoja hemolitičkog uremičkog sindroma (HUS), specifične vrste zatajenja bubrega.


Osim suzdržavanja od kušanja tijesta koje sadrži sirovo brašno, stručnjaci savjetuju ljudima da operu ruke sapunom i toplom vodom odmah nakon rukovanja brašnom ili korištenja valjka za tijesto.


Umjesto toga, nema rizika za konačni proizvod: kuhanje na visokim temperaturama i dugo će ubiti sve patogene koji bi mogli biti prisutni.