Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nije ono što mislite

Priuštite si "vlažni siječanj" i uživajte u svakom trenutku!

Autor: Mija Dropuljić

16.01.2023. 07:11
Priuštite si

Foto: iStock

Tijekom blagdanske sezone mnogi od nas imaju tendenciju pretjeranog uživanja u slatkišima, poslasticama i pićuZa vrijeme blagdana se nerijetko i malo previše opustimo, a kad dođe nova godina, dijete i odluke počinju se primjenjivati. Jedan sve popularniji trend odluka je takozvani “dry january”, to jest suhi siječanj, što znači apstinencija od alkoholnih pića prvih 31 dana u godini.


Cilj suhog siječnja je započeti raspravu o alkoholu, potaknuti ljude da razmisle i razgovaraju o svojoj konzumaciji alkohola, te naposljetku, potaknuti promjenu ponašanja koja uključuje nastavak ovih trijeznih navika tijekom cijele godine.


Iako je istina da apstinencija od alkohola u trajanju od mjesec dana ima mnoge prednosti, pozitivni rezultati mogu biti kratkotrajni ako se osoba vrati svojim starim navikama 1. veljače.
Stoga se javlja problem da sudjelovanje u suhom siječnju može biti povezano s prekomjernim opijanjem čim siječanj završi. Pa zato postaje jasno da za neke ljude pristup konzumaciji alkohola “sve ili ništa” možda nije dugoročno rješenje za njihove potrebe. 


Ako suhi siječanj znači da izbjegavate alkohol, povremeno piće može učiniti vaš siječanj “vlažnim”.


Za neke to može značiti ograničavanje konzumacije alkohola na jedno piće tjedno. Za druge to može značiti tri pića tjedno – tjedno ograničenje zapravo ovisi o tome koliko trenutno pijete i koji su vam ciljevi.


Prakticiranje vlažnog siječnja umjesto suhog siječnja omogućuje ljudima da nastave uživati u slavljeničkoj čaši šampanjca ako se nečiji najbolji prijatelj zaruči ili u čaši piva dok gledaju nogometnu utakmicu.


Ako ste ikada bili na restriktivnoj dijeti koja vam zabranjuje da jedete svoju omiljenu poslasticu ili grickalicu, već znate što se događa nakon što vaša dijeta završi. Dijeta ili suzdržana prehrana općenito povećavaju vjerojatnost žudnje za hranom, što može dovesti do prejedanja tom određenom hranom.


Iako nema dobro provedenih studija o nedostatku alkohola i žudnji za alkoholom, sličan koncept može vrijediti za ljude koji si ne dopuštaju uživati u nečemu poput čaše crnog vina na izlasku.


Za neke bi umjerenost mogla biti dugoročno realističniji cilj od potpunog izbjegavanja alkohola. A umjerenost je u nekim slučajevima povezana s manjom ovisnošću o alkoholu.


Iako je istina da je apstinencija od alkohola najbolji način da se izbjegnu toksični učinci konzumiranja alkohola, uključujući povećan rizik od određenih vrsta raka, jasno je da mnogi ljudi nisu oduševljeni idejom o životu bez alkoholnih pića. Dobra vijest je da postoje neke prednosti koje se mogu ostvariti jednostavnim smanjenjem unosa alkohola, uključujući smanjenje težine i niži krvni tlak.


Suhi siječanj je zdrav koncept koji treba istražiti, jer je konzumacija alkohola povezana s nizom negativnih zdravstvenih ishoda.


A ako prakticiranje suhog siječnja rezultira time da postanete svjesniji svoje konzumacije alkohola i stvorite zdravije navike pijenja koje uključuju konzumaciju manje alkohola (ili potpuno izbjegavanje alkohola), tada biste se apsolutno trebali držati onoga što vam odgovara.


Ali ako ste sudjelovali u suhom siječnju godinu za godinom, a nakon što siječanj završi, vraćate se svojim starim navikama, ovaj izazov očito ne postiže svoj krajnji cilj za vas.


Stoga isprobavanje vlažnog siječnja može vam pokazati da možete bez one svakodnevne čaše vina koju pijuckate nakon posla ili onog trećeg koktela koji obično naručite kada idete u gradski izlazak.


Omogućuje vam da se ne osjećate uskraćeno, ali vam također pomaže da ne pretjerujete.


Samo imajte na umu da za one koji su istinski ovisni o alkoholu, vlažni siječanj možda nije najbolja opcija, te bi trebalo istražiti stručnu pomoć. Ali za one koji se žele posvetiti umjerenijem pijenju bez potpunog odricanja od alkohola, usvajanje vlažnog siječnja moglo bi biti pravi put.