Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NESAVJESTAN UZGOJ

Prijatelji životinja traže da se uzgoj ovih pasmina zabrani: To nije etično

Autor: Hina

16.05.2023. 12:07
Prijatelji životinja traže da se uzgoj ovih pasmina zabrani: To nije etično

Takve su pasmine sustavno uzgajane iz pogrešnih razloga - uzgajivači su se usredotočili na njihov izgled, veličinu i temperament, ali ne i na njihovo zdravlje.ZAGREB – Udruga Prijatelji životinja smatra da se u novi Zakon o zaštiti životinja treba uvrstiti zabrana namjernog stvaranja bolesnih životinja jer, kako je ustvrdila, nije etično uzgajati životinje koje ne mogu disati, izvijestila je udruga u utorak.


U tu skupinu životinja, koje se nalaze na popisu nezdravih pasmina, ulaze i buldozi, mopsi, pekinezeri, perzijske i munchkin mačke.


Takve su pasmine sustavno uzgajane iz pogrešnih razloga – uzgajivači su se usredotočili na njihov izgled, veličinu i temperament, ali ne i na njihovo zdravlje.
“Zbog svojih anatomskih karakteristika, odnosno specifičnog oblika njuške, glave i vrata, brahicefalični psi često imaju kronične zdravstvene probleme s disanjem, srcem, zglobovima i kožom, kronične glavobolje, gastrointestinalne probleme te razne očne i druge bolesti”, upozorava udruga.


Iz tih razloga će se zalagati da izradu novog zakona u koji će uvrstiti zabranu uzgoja takvih vrsta.


Prijatelji životinja zgroženi su porastom popularnosti nekih pasmina poput francuskog buldoga jer su takvi psi djelomice ili potpuno hendikepirani tijekom cijeloga života, proživljavaju golemu patnju od samoga života u vlastitim tijelima, a sve zbog nečijih estetskih zahtjeva.


“Nije normalno ni ‘tipično’ da životinja otežano diše, hrče, guši se, povraća ili šlampavo hoda, već je to genotipska i fenotipska malformacija koja psu onemogućava normalan život i negativno utječe na njegovu dobrobit, ističu veterinari iz Odjela veterinara male prakse Hrvatske.


Dodaje da se postojećim zakonom dopušta namjerno stvaranje bolesnih životinja te da nije etično uzgajati životinje koje pate i koje ne mogu disati.


“Sve takozvane čistokrvne životinje žrtve su ljudske taštine i uzimanja za pravo da projektiramo izgled psa ili mačke kao da biramo boju i veličinu namještaja”, dodaje.


Životinje nisu tu kako bi ispunjavale želje i prohtjeve te da bi ljudi trebali udomljavati napuštene životinje.


“Takve životinje zahvalne su i donose golemu radost svojim udomiteljima. Još jedna prednost udomljenja je i ta što oni koji ih udomljavaju znaju njihov temperament i lako mogu preporučiti koga točno udomiti prema navikama udomitelja”, poručuju Prijatelji životinja.